Jozef Šitko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Šitko
slovenský inžinier, matematik a fyzik
Narodenie1776
Český Těšín, Česko
Úmrtie24. november 1833,
Banská Štiavnica, Slovensko

Jozef Šitko (* 1776, Český Těšín – † 24. november 1833, Banská Štiavnica) bol slovenský inžinier, matematik a fyzik.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Po štúdiách filozofie, práva a matematiky na viedenskej univerzite vyučoval matematiku a fyziku na Východnej akadémii vo Viedni (18031837), neskôr fyziku na lýceu v Linzi (18071839). V rokoch 18091833 stál na čele katedry matematických vied na Banskej a lesníckej akadémii v Banskej Štiavnici.
Najväčším prínosom jeho celoživotného inžinierskeho diela bolo zdokonalenie vodostĺpcových banských strojov, ktoré vďaka svojim vylepšeným parametrom dokázali konkurovať i parným strojom a zásadne ovplyvnili technický aj hospodársky vývoj celej štiavnickej banskej oblasti. Konštruoval aj iné banské stroje a zariadenia a navrhol niekoľko zlepšení i v úpravníctve. Jeho vynikajúce technické výsledky boli podmienené predovšetkým nevšednou erudíciou v hydrodynamike, vôbec fyzike a v neposlednom rade aj vo vyššej matematike. Okrem diel technického zamerania uverejnil aj niekoľko prác o rôznych fyzikálnych otázkach súvisiacich s konštruovaním parných strojov a iných technických zariadení. Už v druhom decéniu 19. storočia zaviedol nepovinné prednášky z diferenciálneho a integrálneho počtu na banskoštiavnickej akadémii, čo na technickej vysokej škole bolo priekopnícke aj v medzinárodnom meradle.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Matematický ústav SAV – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok. Vzhľadom na to, že tento zdroj ešte nemá vyriešené autorské práva podľa licencie CC-BY-SA 3.0, nie je zatiaľ vhodné preberať články označené touto šablónou.