Jozef Švagrovský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Švagrovský
slovenský paleontológ
Narodenie2. máj 1921
Sečovce
Úmrtie18. december 1985 (64 rokov)
Bratislava

Jozef Švagrovský (* 2. máj 1921, Sečovce – † 18. december 1985, Bratislava) bol slovenský paleontológ a univerzitný profesor.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Československí geológovia na zjazde Karpatsko-balkánskej geologickej asociácie v Ľvove v roku 1958. Švagrovský sediaci 2. sprava

Narodil sa v Sečovciach v okrese Trebišov. Pochádzal z rodiny kováčskeho majstra Jozefa Švagrovského a Márie rodenej Mackovej. Mal dvoch súrodencov brata Tibora a sestru Annu. Základnú školu navštevoval v Sečovciach, gymnázium absolvoval v meste Michalovce. Spolu s mladším bratom sa počas druhej svetovej vojny angažoval v protinacistickom odboji.

Po vojne v septembri 1945 nastúpil na štúdium na Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Študoval geológiu a neskôr sa špecializoval na odbor paleontológia na Katedre geológie a paleontológie. Žiak profesora Andrusova. Od roku 1949 pracoval na tejto katedre. Venoval sa výskumu fauny mäkkýšov neogénnych súvrství Západných Karpát. Opísal viacero nových druhov. Paleontologický výskum aplikoval na biostratigrafiu a paleoekológiu.

Roku 1954 bol habilitovaný za docenta. V roku 1962 získal titul univerzitného profesora. Vychoval celý rad vedeckých pracovníkov a významne sa zaslúžil o rozvoj slovenskej paleontológie. Autor prvej slovenskej učebnice paleontológie. V rokoch 1962 – 1964 pôsobil ako dekan Prírodovedeckej fakulty UK.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tajomné hlbiny
  • Základy systematickej zoopaleontológie 1. Evertebrata, SPN, Bratislava (1976)

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1980 bol vyznamenaný striebornou medailou Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Vladár, J. a kol., 1981, Encyklopédia Slovenska. V. zväzok R-Š. Veda, Bratislava, s. 785
  • Grecula, P., 2006, Spomienka na osobnosti slovenskej geológie pochádzajúce z východného Slovenska a na tých, ktoré sa vedno s nimi zaslúžili o jeho rozvoj. Mineralia Slovaca, 37, s. 165-170