Jozef Hašto (podnikateľ)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Hašto
podnikateľ, obchodník, továrnik
Narodenie11. marec 1911
New York
Úmrtie27. apríl 1970 (59 rokov)
Banská Bystrica

Jozef Hašto (* 11. marec 1911, New York, USA - † 27. apríl 1970, Banská Bystrica, Slovensko) bol podnikateľ, obchodník, továrnik.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v USA, kde sa jeho rodičia vysťahovali za prácou. V roku 1922 spolu s vracajúcimi sa rodičmi prišiel na Slovensko. Rodičia kúpili gazdovstvo v Búči pri Štúrove. V roku 1938 rodinu brutálne napadli horthyovskí vojaci a vyhnali z gazdovstva.

Po skončení meštianskej školy absolvoval Hašto baťovskú školu v Zlíne a zamestnal sa Erdöšovej obuvníckej továrni v Banskej Štiavnici. Majiteľ, ktorý počas druhej svetovej vojny emigroval do USA, ho požiadal o spravovanie svojej továrne a predajne s obuvou a textilom. Továreň prosperovala a zamestnávala okolo 50 pracovníkov. Hašto súčasne otvoril i predajne v Bratislave a Myjave.

V 50. rokoch sa rodina dostala do nemilosti vtedajšieho režimu. V roku 1958 bol Jozef Hašto odsúdený na 6 rokov väzenia a prepadnutie majetku v prospech československého štátu. Po návrate z väzenia bol plne rehabilitovaný. V Banskej Štiavnici bol Jozef Hašto známy ako úspešný podnikateľ, ktorý sa orientoval na kvalitu vo výrobe a čestnosť v obchode.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]