Jozef Lukáš

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Lukáš
Narodenie4. február 1920
Jinošov, Česko
Úmrtie30. marec 1993 (73 rokov)
Trenčín, Slovensko

Jozef Lukáš (* 4. február 1920, Jinošov, Česko – † 30. marec, 1993, Trenčín, Slovensko) bol významný prírodovedec, múzejník, ochranár a zoológentomológ českého pôvodu.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Jozef Lukáš sa narodil na Morave v roku 1920. Svoje detstvo a mladosť prežil v Schönwalde u Jinošova na Morave. Základnú školu navštevoval v Jinošově a v Náměšti nad Oslavou, kde jeho otec pôsobil ako vrchný záhradník u grófa Hautquitza. Neskôr absolvoval dvojročnú obchodnú ekonomickú školu v Třebíči. Od svojich 17-tich rokov si musel zarábať sám na seba. V rokoch 1938 - 1942 pracoval u civilného geometra Ing. Emila Fallusa v Brne. Počas rokov druhej svetovej vojny bol ako antifašista zatknutý a bol internovaný po rôznych táboroch, kde sa mu výrazne podlomilo jeho zdravie. Prichádza domov ťažko chorý na TBC a je nutený sa liečiť. Po liečbe sa vrátil do práce v kartografickej kancelárii v Brne. V roku 1947 prichádza na Slovensko do Trenčína, kde si založil rodinu. Začína pôsobiť ako pracovník v Trenčianskom múzeu, kde pracuje ako veľmi aktívny múzejník, ochranár a externý pracovník múzea. V pracovnej aktivite nepoznal odpočinok aj napriek tomu, že bol ťažko chorý. Pracoval až s nadľudskou húževnatosťou a nakoniec úplne vyčerpaný odchádza predčasne na invalidný dôchodok vo veku iba 38 rokov.

Jozef Lukáš zomrel 30. marca 1993 v Trenčíne.

Entomologické aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Je známy ako najaktívnejší pracovník, ktorý sa podieľal na konzervácii a záchrane zoologických zbierok Prírodovedného spolku župy Trenčianskej. Bez jeho vedomostí, práce a aktivít by bolo Slovensko zrejme v priebehu rokov prišlo o jednu z najvýznamnejších a najvzácnejších zoologických zbierok z nášho územia. Mal vyznamný podiel na otvorení prírodovednej expozície v Trenčianskom múzeu v roku 1969, pre ktorú vypracoval štruktúru, scenár, ako aj inštalačný plán. Sám zrealizoval aj väčšinu prác na textoch, grafoch, mapách a ostatných plánoch. Vystihol čo najucelenejší charakter biotopov zbernej oblasti múzea a svojimi zbierkami z entomológie presvedčil verejnosť o svojom preparátorskom majstrovstve. Ako prírodovedec sa venoval prevažne odboru entomológia, kde sa zaoberal hlavne chrobákmi (Coleoptera) a blanokrídlovcami (Hymenoptera). Pôsobil aj ako člen Vlastivedného krúžku v Trenčíne a organizátor Zboru ochrany prírody v okrese Trenčín. Svoje bohaté skúsenosti odovzdal svojmu synovi RNDr. Jozefovi Lukášovi jun.

Zdroje informácií o autorovi[upraviť | upraviť zdroj]

  • Varga, J.: 1971, K pätdesiatke Jozefa Lukáša. In: Vlastivedný zborník Trenčianského múzea v Trenčíne 1971, Bratislava: Slavín, p. 188 – 190 + portrét.
  • Koleška, Z.: 1998, Seznam biografií československých entomologů (entomologové nežijící) II. Dodatky, doplňky a opravy biografických hesel "Seznam biorafií čs. entomologů (entomologové nežijící) I" ve zvazcích 1-15 z let 1979-1995. In: Klapalekiana, 34 (supplementum) 1 - 238, (heslo: Lukáš, Josef senior: p. 166).
  • Mikuš, M.: 2000, Žil pre prírodu, pre jej krásu. In: Trenčianské noviny, 41(8), p. 10: (15.2. 2000).
  • Mikuš, M. & Strohnerová, Ľ.: 2003, Osobnosti vedy trenčianskeho regiónu - biobibliografický slovník lekárov, prírodovedcov, poľnohospodárov a banských odborníkov od najstarších čias po súčasnosť. Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne. p. 192.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Lukáš, J.: 1958, Poznámky k vývoju niektorých škodcov čeľade Cerambycidae (tesaríkovitých) a ich starostlivosť o nasledujúce generácie. In: Inform. Zpr. Trenčian. múzea, 2.
  • Lukáš, J.: 1965, Prírodné pomery Trančianského okresu. In: Trenčín a okolie, p. 5 – 17.