Jozef Rakovan (šľachtiteľ)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Rakovan
Narodenie1945
Ochodnica
Úmrtie2014
Alma materPoľnohospodárska univerzita v Nitre
Profesiaagronóm, šľachtiteľ

Ing. Jozef Rakovan, CSc. (* 1945, Ochodnica – † 2014, Bratislava) bol slovenským agronómom a šľachtiteľom, ktorý významným spôsobom prispel k šľachteniu, pestovaniu, výrobe a spracovaniu špeciálneho druhu pšenice tvrdej (Triticum durum, Desf.) na Slovensku.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v roku 1945 v kysuckej dedine Ochodnica, kde prežil detstvo. Študoval na strednej poľnohospodárskej škole a neskôr na Poľnohospodárskej univerzite v Nitre v odbore rastlinná výroba. Po štúdiu pracoval ako agronóm v PD Bobrov na Orave. Neskôr pôsobil vo Výskumnom ústave závlahového hospodárstva v Bratislave a následne v šľachtiteľskom a semenárskom podniku Slovosivo.

V roku 1990 inicioval založenie Združenia šľachtiteľov, pestovateľov a spracovateľov cestovinárskej pšenice (SOLDUR). Vďaka tomuto združeniu a spoločnosti RADUR sa začali významne rozširovať pestovateľské plochy pšenice tvrdej, čo umožnilo slovenským výrobcom cestovín začať výrobu nevaječných semolinových cestovín. Postupne sa začal venovať výhradne pestovaniu a rozmnožovaniu osiva tvrdej pšenice a zabezpečoval výrobu osiva pre celé Slovensko, ale aj okolité štáty ako Česko, Rakúsko a Maďarsko.

V roku 2006 musel zo zdravotných dôvodov firmu odovzdať dcére, ktorá s jeho pomocou pokračovala s výrobou osiva pre Slovensko. S jej pomocou vydal ešte počas svojho života odbornú publikáciu Pestovanie tvrdej pšenice na Slovensku: praktická príručka pre pestovateľov tvrdej pšenice.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • Rakovan, Jozef et al. Pestovanie tvrdej pšenice na Slovensku : praktická príručka pre pestovateľov tvrdej pšenice. Bratislava: Strom života, 2007. 49 s. ISBN 8088688648.