Jozef Šebo (pedagóg)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jozef Šebo
slovenský pedagóg a kultúrno-osvetový pracovník
slovenský pedagóg a kultúrno-osvetový pracovník
Narodenie14. november 1919
Valaská, Slovensko
Úmrtie15. máj 2006 (86 rokov)
Banská Bystrica, Slovensko
Profesiaučiteľ

Jozef Šebo (* 14. november 1919, Valaská - † 15. máj 2006, Banská Bystrica) bol slovenský pedagóg a kultúrno-osvetový pracovník.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Ľudovú školu navštevoval vo Valaskej, po skončení pokračoval v meštianskej škole v Brezne, študoval na Učiteľskom ústave v Banskej Bystrici, maturoval v roku 1940. Pôsobil ako učiteľ na Kordíkoch, od roku 1941 (s prestávkou vojny) až do júna 1953 keď sa uvoľnilo miesto v Tajove pôsobil na miestnej škole. V roku 1953-1957 učil na Cvičnej škole pri Pedagogickej škole pre vzdelanie učiteľov národných škôl v Banskej Bystrici, do dôchodku odišiel zo školy na Bakossovej ul. roku 1979. V obci Tajov bol obecným kronikárom, organistom, osvetárom, ale najmä divadelním ochotníkom. Svoju divadelnú dráhu odštartoval vo Valaskej najprv ako šepkár, naskôr ako herec, pokračoval v nej na Kordíkoch, kde už nacvičoval aj hry a recitácie s deťmi i dospelými. Priúčal sa aj režisérskej profesii. V roku 1946 založil Divadelný krúžok MOMS v Tajove. Odvtedy naštudoval vyše 100 divadelných hier, absolvoval množstvo divadelných prehliadok, získal vysoké ocenenia a uznania. Bol veľkým propagátorom diela významných osobností akými boli spisovateľ Jozef Gregor Tajovský a vynálezca bezdrôtovej telegrafie Jozef Murgaš. Zaslúžil sa o zriadenie Pamätného domu Jozefa Gregora Tajovského a Pamätnej izby Jozefa Murgaša v Tajove, ktorých bol pôvodným zakladateľom a od ich oficiálneho založenia v roku 1968 aj ich lektorom.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Drobné čriepky z bohatého života Jozefa Gregora Tajovského - Čriepky z bohatého života spisovateľa - Jozef Gregor Tajovský - doplnené príspevkami, ktoré podávajú širší pohľad na jeho miesto v našej spoločnosti v skrátenom znení. Brožúra vydaná 18.októbra 2004, v deň výročia narodenia Jozefa Gregora Tajovského.

Smidky môjho chlebíka - Autobiografia napísaná na impulz dcéry J. G. Tajovského Dagmar Gregorovej-Prášilovej. Obsahuje príbehy, ktoré majú svoje čaro i šeď, víťazstvá i pády, radosti i sklamania, slzy šťastia i smútku, stretnutia a lúčenia. Takýmto príbehom je aj život Jozefa Šebu, ktorý zostal verný svojej filozofii "byť človekom a naveky ním aj zostať". Vydané v roku 2005.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]