Jud Süß (1940)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jud Süß
Dĺžka 98 minút
Štát Nacistické Nemecko
Pôvodný jazyk nemčina
Rok 1940
Filmový štáb
Réžia Veit Harlan
Scenár Veit Harlan
Eberhard Wolfgang Möller
Ludwig Metzger
Produkcia Otto Lehmann
Hudba Wolfgang Zeller
Herecké obsadenie

Jud Süß (slov. Žid Süß) je film z roku 1940, ktorý bol natočený nacistickým Nemeckom ako propagandistická snímka podporujúca antisemitizmus. Film režíroval Veit Harlan, v hlavných úlohách hrali Ferdinand Marian a Harlanova manželka Kristina Söderbaumová. Film bol čiastočne založený na starších románoch rovnakého mena, románu z roku 1925 Liona Feuchtwangera a románu z roku 1827 Wilhelma Hauffa. Ani romány ani film príliš neodpovedajú skutočnému životu Josepha Süßa Oppenheimera.

Nacistický minister propagandy Joseph Goebbels, ktorý zariadil vyrobenie filmu, bol filmom veľmi potešený a premiéru v paláci UFA v Berlíne sledoval posadený vedľa režiséra. Heinrich Himmler nariadil členom SS a polície, aby film zhliadli. V rámci Nemecka mal film veľký úspech, videlo ho 20 miliónov divákov.

Scény uctievania v synagóge a vstup Židov do Württemberska boli natáčané v Prahe, ktorá bola v tom čase v rámci Protektorátu Čechy a Morava Nemeckom okupovaná. Tu bol tiež prevedený nábor židovských komparzistov.

Hlavnú postavu stvárnil Ferdinand Marian (vlastným menom Ferdinand Haschkowetz) narodený vo Viedni s českými koreňmi.[1]

Premietanie tohto filmu v Banskej Bystrici v januári 1941 (a o niekoľko mesiacov neskôr v Kokave) inšpirovalo protižidovské nálady.[2]

Záverečná scéna predstavenia, zobrazujúca popravu hlavného protagonistu potupným stredovekým spôsobom, inšpirovala P. Nováka, Jána Chrenka a Antona Dušu, aby presne podľa jej vzoru zhotovili alegorickú figurínu na výstrahu všetkým sympatizantom prenasledovanej menšiny. Trojica gardistov ju obliekla do sokolského kroja, ktorú symbolicky obesili v drevenej klietke, umiestnenej pri fontáne na Námestí Andreja Hlinku a na jej priečelie pripevnili nápis „Bieli Židia, pozor!“.

Anton Hruboň: Hlinkova garda na území Pohronskej župy, str. 77

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Stanislav Dvořák: Hlavní roli v nacistickém filmu Žid Süss hrál Čech, Novinky.cz.  5. októbra 2010
  2. Anton Hruboň: Hlinkova garda na území Pohronskej župy, str. 77, Historia nostra, 2012, BB, ISBN 978-80-970080-5-5

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Žid Süß (film, 1940) na českej Wikipédii.