Judith Szűcsová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Judith Szűcs)
Judith Szűcsová

Základné informácie
Rodné meno Judit Szűcs
Umelecké mená Judith
Narodenie 15. august 1953 (70 rokov)
Budapešť, Maďarsko
Bydlisko Budapešť, Maďarsko
Pôsobenie 1972 – súčasnosť
Žáner disco, funk, pop-music, pop-rock, synthpop, ethno pop, lyrický rock
Typ hlasu soprán
Manžel Csaba Fülöp (1985 - 1995)
Deti Tímea Rita Fülöpová
Vydavateľstvá MHV
Pepita (1972 – 1990)
Proton (1991)
Rákóczi Kiadó (1992)
Musicam (1993)
Kerorg Records (1995)
Warner - Magneoton (1998, 2010)
Szűcs Judith Kiadó (1999 –   2004)
Gold Record (2007)
Webstránka szucsjudith.hu

Judith Szűcsová (maď. Szűcs Judith, * 15. august 1953, Budapešť, Maďarsko) je maďarská speváčka a umelkyňa.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Je najmladšia z piatich súrodencov. Rodina Szűcsovcov nebola majetná, ale Juditu rodičia zapísali na hudobnú základnú školu, kde sa vyučovala hudba a spev podľa systému Zoltána Kodálya. Z hudobných nástrojov si vybrala klavír. Už ako malá spievala v kapele so svojim otcom a bratmi.

V roku 1966 založila s bratom Antalom Gáborom Szűcsom, v rodnom predmestí Budapešti - Sashalom, skupinu Szivárvány. Hrali hity vtedajšej doby.

V roku 1969 debutovala v Maďarskom rozhlase s ľudovou piesňou Aludj, édes [1].

Počas štúdia na strednej škole spievala v speváckych zboroch, napríklad v druhej polovici šesťdesiatych rokov vo formácii Tavasz ´67, s ktorou vystúpila aj v národnej súťaži talentov a od roku 1970 spievala a hrala na organe aj v prvej maďarskej dievčenskej skupine Beatrice.

V roku 1972 vyhrala súťaž talentov Kto čo vie? v dvoch speváckych kategóriách. V kategórii „zborový spev“ s kolegyňami a v kategórii „tanečná hudba“, v ktorej si pripravila pesničku Mária Magdaléna z muzikálu Jesus Christ Superstar. Na Festivale tanečnej piesne v roku 1972 zaujala pesničkou Szólj rám, vagy kiabálj. Jej mentorkou bola v tom čase slávna maďarská diva Edit Domján. Začali pre ňu písať pesničky renomovaní autori ako napríklad Gábor Ihász, Ottó Schöck, Victor Máté a brat Antal Gábor Szűcs.

V roku 1977 vystúpila na maďarskom festivale Metronóm s pesničkou Táncolj még! (doslova Tancuj ešte!), ktorá mala aktuálny a moderný funkový podklad, chytľavú melódiu a v texte dievčenskú rebéliu. Napísal ju pre ňu jej vtedajší partner, maďarský spevák a skladateľ s albánskymi koreňmi Gjon Delhusa. Pesnička Táncolj még! vzbudila záujem verejnosti a vydavateľstva Hungaroton-Pepita. Odvtedy ju Maďari nazývali „maďarská diskokráľovná“ a v bývalej NDR, kde bola známa tiež od roku 1977, ju po drážďanskom festivale populárnej hudby (Internationales Schlagerfestival Dresden '77) oslovilo pre spoluprácu hudobné vydavateľstvo Amiga. Neskôr, pri jej prvom významnom vystúpení v revuálnom programe Ein Kessel Buntes, kde pravidelne vystupovali hviezdy nielen z Východného bloku, ale aj zo Západnej Európy, ju už v roku 1980 Frank Schöbel uviedol titulom „Disco Lady“. Tento program sa vysielal vo väčšine východoeurópskych krajín.

Zahraničná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Po úspechu pesničky Táncolj még! vyšiel speváčke v nasledujúcom roku rovnomenný album s trinástimi pesničkami a v priebehu niekoľkých dní sa stal zlatým. Speváčka dostala možnosť nakrútiť polhodinovú televíznu show v Maďarskej štátnej televízii, ktorú vzápätí odvysielali takmer vo všetkých krajinách Východného bloku.

Necelé dva roky po vydaní prvej veľkej platne, v roku 1980, už patrila medzi popredných východoeurópskych spevákov, ktorých pozývali do veľkých hudobno-zábavných programov vtedajšej východonemeckej televízie, ako aj na koncerty a vystúpenia v bývalej NDR, vo vtedajšom Česko-Slovensku, krajinách bývalého Sovietskeho zväzu, až po Kubu.

V roku 1978 predstavil maďarský stánok európskeho festivalu a výstavy populárnej hudby MIDEM v Cannes dve jej pesničky, You're Gonna Stay a Dance Me, a v nasledujúcom roku (1979) už spievala na galakoncerte MIDEM v Cannes osobne. Po úspešnom vystúpení jej ponúkli spoluprácu firmy K-Tel a EMI Electrola. Výsledkom spolupráce so švajčiarskou pobočkou vydavateľstva K-TEL boli funkové pesničky Mammy Good Night a Forever, ktoré vyšli na platniach „Disco Mania“ a „Disco Action“ ešte v roku 1979. Napísal ich pre speváčku skladateľ Victor Burghardt. V tom čase si Judit Szűcs na žiadosť švajčiarskej firmy zmenila meno na umelecké JUDITH. Zo spolupráce s vydavateľstvom EMI Electrola vzišlo niekoľko nemeckých šlágrov, a podľa aktuálnych zvukových trendov prearanžovali jej maďarské pesničky, ktoré Judith naspievala s nemeckým textom.

Rozbiehajúca sa kariéra v Západnej Európe napokon v tých rokoch zlyhala na socialistickej byrokracii. Kvôli zdĺhavému vybavovaniu víz nestihla vystúpenia, na ktoré bola pozvaná, preto nemohla spropagovať svoje pesničky. Západní Nemci na ňu napriek tomu nezabúdali. Záujem o spoluprácu s ňou prejavil aj Frank Farian, manažér skupiny Boney M, a tak jej napísal niekoľko pesničiek autor Giorgio Sgarbi, ktorý písal v tom čase pre veľmi populárne skupiny Eruption a už spomenutú Boney M. Preto aj v prvej polovici osemdesiatych rokov natočila Judith v Západnom Nemecku pesničky ako napríklad Am Morgen eines neuen Tages, Deine Stadt ist mir fremd a iné.

Súkromie[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1984 nakrútila v Rakúsku pesničku a videoklip so spevákom Bilgerim. V tom čase spoznala Csabu Fülöpa, textára skupiny Dinamit, v ktorej predtým hral jej brat, gitarista Antal Gábor Szűcs. Po niekoľkých mesiacoch sa Judith Szűcsová a Csaba Fülöp zosobášili. V januári 1985, už ako tehotná, koncertovala na Kube, so sprievodom hudobníkov skupiny Skorpió. V máji dokončila siedmy album Tudod, a tiéd vagyok (doslova Vieš, som tvoja) a 17. júna porodila dcéru Tímeu Ritu Fülöp. Po desiatich rokoch sa manželia rozviedli.

Jubilejný rok[upraviť | upraviť zdroj]

10. novembra 2002 oslávila Judith Szűcsová 30. výročie svojho pôsobenia na pop-scéne jubilejným koncertom v budapeštianskom Vígadó. V roku 2005 vyšla biografická kniha Táncolsz velem? -fiatalságom titkai- (doslova Zatancuješ si so mnou? -tajomstvá mojej mladosti-).

Medzi jej najväčšie hity posledných rokov patria Mit tegyek hogy érezd a Elvarázsoltál, ku ktorým vznikli aj videoklipy. Pesničku Elvarázsoltál naspievala Judith aj v ruštine a v angličtine a k obom jazykovým verziám boli natočené aj videoklipy.

Ostatné roky[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2008 dostala Judith Szűcsová prestížnu cenu Prima za celoživotné dielo. V roku 2010 vyšla v Maďarsku v spolupráci s predchádzajúcim vydavateľstvom Warner-Magneoton kolekcia najkrajších milostných pesničiek speváčky z rokov 1998 – 2010 ako 21. album Szerelmeim (doslova „Moje lásky“).

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1972 – víťazstvá v populárnej národnej talentovej súťaži Ki mit tud? (doslova Kto čo vie?) v kategóriách „tanečná hudba“ a „zborový spev“
  • 1973 – 3. cena na festivale Zlatý Orfeus v Bulharsku
  • 1975 – 2. cena na festivale populárnej piesne v Lavalletta (Malta)
  • 1977 – 3. cena na festivale Metronóm (Maďarsko)
  • 1979 – na Cavan International Song Contest v Írsku cena profesora Armanda Morena, a síce Best Foreign Female Artiste, t.j. Najlepšia zahraničná umelkyňa
  • 1979 – na World Popular Song Festival (Yamaha Music Festival) v Tokiu – titul The Most Charming Lady t. j. „Najviac očarujúce dáma“
  • 1979 – cena vydavateľstva Hungaroton „Pepita Oroszlán“ za najviac predaných LP platní v danom roku
  • 1980 – cena NÍVÓ za televízny show program Űrdiszkó (doslova „Vesmírne disko“)
  • 1983 – 1. cena a Veľká cena poroty na festivale Neewollah (USA)
  • 1978, 1979, 1980, 1983 – Speváčka roka (podľa oficiálnej celonárodnej ankety PopMeccs, vyhlasovanej každoročne kultúrnym týždenníkom Pesti Műsor)
  • 1984 – album Táncolj még! dosiahol hranicu 250 000 predaných kusov a stal sa platinovým
  • Zlaté platne – za albumy: Táncolj még! (1978), Judith (1979), Meleg az éjszaka (1980), Ilyen ma egy lány (1981), Kezdjünk új életet (1999)
  • 2008 – cena Prima za celoživotné dielo (v rámci Stredomaďarskej župy)

Informácie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Svoju 2. veľkú platňu natočila v marci v roku 1979 v pezinskom štúdiu slovenského vydavateľstva Opus, ktorá vyšla v Maďarsku pod názvom „Judith“ a v bývalom Československu pod názvom „Judit Szűcs“
  • Judith Szűcsová sa nepriamo pričinila o rozpad legendárnej maďarskej rock and rollovej formácie Hungária, keď si v roku 1982 vybrala speváka a bubeníka tejto skupiny, Róberta Szikoru, za svojho dvorného autora. Ostatným členom Hungárie sa nepáčilo, že rock and rollový spevák píše pre disco speváčku. Róbert Szikora však trval na svojom, čo viedlo k rozpadu skupiny a následnému vzniku troch nových skupín – R-Go, Dolly Roll a novej Hungárie, ktorých jadro tvorili samozrejme bývalí členovia Hungárie.
  • Judith Szűcsová spievala duet s Leslie Mandokim (bol aj autorom duetu), členom populárnej západonemeckej skupiny Dschinghis Khan, vo svojom programe Szeverevetlevek (1984). Leslie Mandoki písal v tom čase pesničky aj pre inú disco legendu, slávnu Amii Stewartovú. V tom istom roku (1984) spievala Judith tiež s rakúskym spevákom Bilgerim pesničku v aktuálnom štýle breakdance, a to She’s A Breakdancer (Body to Body), ku ktorej vznikol aj reprezentatívny videoklip. Vzápätí prejavil o Judith Szűcsovú záujem rakúsky manažér, ale u predstaviteľov maďarského hudobného monopolu Hungaroton nemal šancu.
  • Jediný rockový hit speváčky Ne siess (1985) napísal západonemecký hudobník a producent maďarského pôvodu Imre Sereg (ktorý mimochodom spolupracoval aj s takými speváčkami ako sú Nina Hagen a Nena), napriek tomu, že v Maďarsku mala rocková muzika dlhoročnú tradíciu a bolo tam vždy veľmi veľa výborných rockových hudobníkov, ktorí písali a nahrávali skvelé rockové pesničky aj pre speváčky. Judith Szűcsová pesničku naspievala v štúdiu Spliff vo vtedajšom Západnom Berlíne.
  • Do roku 1991 mala Judith Szűcsová na 100 % domáci repertoár, až v roku 1992 natočila úspešný album Disco klasszikusok magyarul – doslova Disco klasici po maďarsky, (MAHASZ Top 40 #28), kde naspievala veľké hity najznámejších disco hviezd, ako Bee Gees, Gloria Gaynor, Tina Charles, Amii Stewart,... a to z konca 70-tych rokov, kedy bola disco éra na vrchole a na spomenutý CD-album pridala i cover verziu svojho najväčšieho hitu Táncolj még! Judith Szűcsová dnes už pridáva na svoje CD – albumy aj 1 – 2 „bonbóniky“ vo forme nejakej zaujímavej zahraničnej pesničky, alebo veľkého hitu minulých rokov.
  • V USA je Judith Szűcsová medzi krajanmi populárna a od roku 1986 do roku 2005 pravidelne cestovala na vystúpenia, ktoré organizovali spomenutí tam žijúci Maďari. Judith Szűcsová má veľmi veľa vystúpení, hosťovala aj v kosovskej mierovej jednotke, kde zabavila maďarských vojakov na Vianoce 2003, a to v prištinskom tábore. Koncom roku 2014 ju pozvali na vystúpenie krajania do Londýna, kde zožala nečakaný úspech a záujem prejavili v tom istom roku aj Nemci, ktorí vysielali nostalgický program nadväzujúci na veľký revuálny program Ein Kessel Buntes.
  • Najviac cover verzií vzniklo v podaní iných spevákov nie z najväčších hitov speváčky, ako sú Táncolj még!, Ha táncolsz velem, alebo Járd el a Zorba dalát, ale z pôsobivej vianočnej pomalej skladby Itt a karácsony (doslova Sú tu Vianoce)

Známe pesničky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tépj egy szál virágot 1977
  • Táncolj még! 1977
  • Ha táncolsz velem 1978
  • Gyere a Disco Club elé 1978
  • Nincs rajtad kívül senki sem 1978
  • Eleonóra '904-ből 1978
  • Tavaszi hangok 1978
  • A fotós 1979
  • Hozzád szól 1979
  • Járd el a Zorba dalát 1979
  • Mikor emlékül írtál egy dalt 1979
  • Hozd el a holnapot 1979
  • A tanítás után 1980
  • Száguldás 1980
  • Elbúcsúzom 1980
  • Meleg az éjszaka 1980
  • Ilyen ma egy lány 1981
  • Dodona 1981
  • Tíz centire a térképen 1981
  • Egy levél (aláírás nélkül) 1982
  • Didididididididergek 1982
  • Itt a karácsony 1983
  • Karolj belém 1983
  • Ne siess! 1985
  • Ébredés 1985
  • Elkéstem 1988
  • Nem volt már rég 1990
  • Neked csak annyi kell 1991
  • Csak azt ne mondd (Light My Fire) 1992
  • Mit tegyek hogy érezd 1998
  • Rio 2001
  • Búcsú 2002
  • Elvarázsoltál 2007
  • Legyen ez a tűz 2010

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

LP,CD[upraviť | upraviť zdroj]

  • Táncolj még! (1978) (platinová platňa)
  • Judith (1979) (zlatá platňa)
  • Meleg az éjszaka (1980) (zlatá platňa)
  • Ilyen ma egy lány (1981) (zlatá platňa)
  • Kihajolni veszélyes (1982)
  • Szeverevetlevek (1983)
  • Tudod, a tiéd vagyok (1985)
  • Szűcs Judith (1986)
  • Én vagyok én (1988)
  • Rumeláj (1990)
  • Valami forró (1991)
  • Diszkó klasszikusok magyarul (1992) (MAHASZ Top 40 #28) – 10 svetových disco hitov a cover verzia vlastného hitu Táncolj még
  • Ugye táncolsz még (1995) - cover verzie vlastných hitov a jedna novinka
  • Együtt a szerelemért (1998)
  • Kezdjünk új életet (1999) (zlatá platňa)
  • Slágerek (2000) – cover verzie speváčkiných najúspešnejších pesničiek
  • Szenvedély (2001)
  • Slágerek 2. (2002) – cover verzie speváčkiných najúspešnejších pesničiek (pokračovanie)
  • Ne játssz a szívemmel (2004)
Výberové albumy - na CD nosičoch
  • Szerelmeim (2010) – najkrajšie milostné pesničky speváčky z rokov 1998 – 2010 a dve novinky
  • 45 év száguldás (2017) – cover verzie hitov s dvomi novinkami (Táncold át az éj-éjszakát, Érints meg)
  • Hozd el a holnapot! (2017) – hlavný názov: Táncra fel! Szűcs Judith, Soltész Rezső, Delhusa Gjon - 3 CD (vydavateľ - Reader’s Digest)

Maxi Single[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ölelj szorosan át (1993) – v malom náklade vydané, komerčne nedostupné CD
  • Elvarázsoltál (2007) - v malom náklade vydané, komerčne nedostupné propagačné CD (pesnička Elvarázsoltál vydaná v troch jazykoch – ruštine, v angličtine a v maďarčine)

Single[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1972 – Szólj már, vagy kiabálj
  • 1972 – Majd megfordul a szél
  • 1972 – Egy csöpp kis előleg / Rossz madár
  • 1973 – Nekem csak vele kell a szerelem
  • 1973 – Álmos hajnalok / Valami szépet
  • 1973 – Fiú, az önzésed unom már
  • 1973 – Mitől – mitől?
  • 1973 – Ne bántsd a csendet!
  • 1973 – Már látom én / Búcsúdal
  • 1974 – Kékszárnyú lepke / Még most sem olyan könnyű
  • 1974 – Az én kedvesem
  • 1974 – Kedvesem sose félj
  • 1975 – Hová sietsz?
  • 1975 – Piros kardvirág
  • 1977 – Mondd azt / Éjfél után
  • 1977 – Ne indulj hosszú útra!/ Boldog vasárnap
  • 1977 – Tépj egy szál virágot
  • 1977 – Táncolj még!
  • 1979 – A fotós / Hozzád szól
  • 1979 – Mammy Good Night / A Tender Loving Touch
  • 1979 – Mikor téged várlak / Álom, kedves álom
  • 1982 – Unsent Letter / I'm Shi-shi-shivering
  • 1982 – Sexy Tonight / Down, down, down
  • 1985 – Ő az életem / Csak diliből mondtam (verzie za sprievodu R-Go)
  • 1989 – Rumeláj / Belelóg a kalapom az arcomba
  • 1989 – Rumelaj (po anglicky)

Významnejšie výberové albumy (rôzni interpreti)[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1976Remélem azt – Judith Szűcs, album: Made in Hungary 1976, vydavateľ: Hungaroton-Pepita
  • 1979A fotós, Kétezerben – Judith Szűcs, album: Pepita Favorit, vydavateľ: Hungaroton Pepita
  • 1985Mama, mama – Judith Szűcs, album: Benkő Dániel: Pop antico, vydavateľ: Hungaroton
  • 1988Elkéstem – Judith Szűcs, album: Pop-tari-top ´88, Sikerlista + B. Tóth László, vydavateľ: Hungaroton-Favorit
  • 1993Mindennap elhagytál – Judith Szűcs, album: Pop-Rock Fesztivál '93 – A Döntő Dalai, vydavateľ: Rákóczi – RMC 2/04
  • 1997Mit tegyek hogy érezd – Judith Szűcs, album: Sztárok a pálma alatt: 35 év slágerei újdonságokkal, vydavateľ: Magneoton
  • 2000Táncolj még! – Judith Szűcs, album: Legendák 13: A 70-es évek kislemez slágerei N°1., vydavateľ: Hungaroton
  • 2005If You Dance With Me – Judith Szűcs a Color, album: Discocity, Budapest: 1st Hungarian Disco Compilation From the 70's and 80's, vydavateľ: Blek / BLEKCD71
  • 2011Itt a karácsony – Judith Szűcs, album: Karácsonyi hangulatban, vydavateľ: Hungaroton Music Store
  • 2014A fotós; Táncolj még! – Judith Szűcs, album: Visszatérek én – a hetvenes évek slágerei, vydavateľ: Reader’s Digest

Nevydané pesničky[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1974Ne búcsúzz
  • 1976Csudajó a kakaó
  • 1976Akárhogy nézzük
  • 1977Ez a divat
  • 1977Napfény nélkül
  • 2006Nem akarok sírni már (Never Can Say Goodbye)
  • 2011Ne engedj el
  • 2018Közeleg az új év (remake)

Single vydané v bývalej NDR[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1977Regen im Tanz
  • 1977Schornsteinfeger küsse ich nicht
  • 1978Zum Teufel mit Napoleon
  • 1978Du, es tut mir leid
Niektoré nevydané pesničky v bývalej NDR
  • 1977Manchmal träum´ ich noch von dir
  • 1977Onkel John ist wieder da
  • 1977Die Hochzeit muss sich lohnen
  • 1977Was ist denn dabei
  • 1980Ein Mädchen singt und tanzt
  • 1980Zorbas Lied
  • 1983Ob blond, ob braun
  • 1983Wie Samt war die Nacht
  • 1984Tanz’ heut’ abend
  • 1985Wäre det nich wundascheen
  • 1986Wenn zu Haus´ die glutroten Rosen blühen
  • 1986Sehnsucht nach ´nem Bett
  • 1987Auf der Sonnenseite
  • 1987Im Morgengrauen
  • 1989No Chance

Single vydané v bývalej NSR (výber)[upraviť | upraviť zdroj]

Vydavateľstvo Emi Electrola

  • 1980Das ist ein schöner Tag
  • 1980Wir hatten einen Sommer Zeit
  • 1981Seit dieser Nacht
  • 1981Wenn ich jetzt geh’
  • 1981Ein Mann wie du
  • 1981Komm lass ihn
  • 1982Deine Stadt ist mir fremd
  • 1982Am Morgen eines neuen Tages

Singel vydaný vo Veľkej Británii[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2018Disco Danube, Talking Drums (5) - Talking Drums Vol. 2[2]

Výberové albumy z nemecky hovoriacich krajín (rôzni interpreti)[upraviť | upraviť zdroj]

  • Vydavateľstvo Amiga (NDR):
    • 1978Dieser Tag – Judith Szűcs, album: Internationales Schlagerfestival Dresden '77
    • 1978Zum Teufel mit Napoleon, Judith Szűcs, album: Box 3/78
    • 1978Zum Teufel mit Napoleon, Judith Szűcs, album: Die Großen Erfolge '78
    • 1982Zum Teufel mit Napoleon, Judith Szűcs, album: Harlekino
  • Vydavateľstvo EMI Electrola GmbH (NSR):
    • 1980 - Wir hatten einen sommer Zeit, Judith Szűcs, album: Single News - Ausgabe 5'80
    • 1981 - Ein Mann wie du, Judith Szűcs, album: Single News - Ausgabe 9'81
    • 1982 - Am Morgen eines neuen Tages, Judith Szűcs, album: Single News - Ausgabe 3'82
  • Vydavateľstvo K-Tel (Švajčiarsko):
    • 1979Forever, Judith Szűcs, album: Disco Action
    • 1979Mammy Good Night, Judith Szűcs, album: Disco Mania
  • Vydavateľstvo Sony BMG Music Entertainment (Nemecko):
    • 1999Zum Teufel mit Napoleon, Judith Szűcs, album: 1969 – 79 Amiga Schlagerarchiv
    • 2007Schornsteinfeger küsse ich nicht, Judith Szűcs, album: Die Hits Aus Den Bruderländern, Vols. 1-3
    • 2007Schornsteinfeger küsse ich nicht, Judith Szűcs, album: 60 Jahre Amiga Vol. 12
    • 2008Regen im Tanz, Judith Szűcs, album: Amiga – Schlagererfolge der 70er & 80er Jahre, Volume 1-3
    • 2011A tanítás után, Judith Szűcs, album: Hits & Raritäten Der 80er – Neue Oldies Braucht Das Land Vol.2
    • 2011Wir hatten einen Sommer Zeit, Judith Szűcs, album: – Deutsche Hits & Raritäten Der 80er – Neue Oldies Braucht Das Land Vol.4

Spolupracovníci[upraviť | upraviť zdroj]

Významnejší autori hudby

Gábor Ihász, Ottó Schöck, Victor Máté, S. Pál Gábor, Antal Gábor Szűcs, Gjon Delhusa, Emil Lámer, Gyula Papp, Iván Rusznák, Tibor Nagy, István Lerch, Mátyás Várkonyi, János Bródy, Róbert Szikora (Bob Lanky), Géza Pálvölgyi, Imre Sereg, Csaba Bogdán, József Szontág, Péter Garam, András Trunkos, Tamás Mihály, János Voga, Norbert Szűcs, Béla Jankai, János Menyhárt, Gábor Závodi, Tamás Török, Tamás Toldi a Viktor Rakonczai.

Významnejší textári

Iván Szenes, Dusán Stevanovity, Gábor Várszegi, Géza Szabó, István S. Nagy, Gábor Ihász, Gjon Delhusa, Károly Frenreisz, Henrik Schönthal, Ágnes Ráti, Ferenc Demjén, Róbert Szikora, Zsuzsa Szikora, Csaba Fülöp, Tamás Papp, Gábor Nagy, Tamás Mihály, János Voga, Edit Szigeti, Gábor Závodi, Tamás Török, Gábor Duba, Péter Hatos, Tibor Miklós a Attila Valla.

Hosťujúce skupiny

Color (1978), Dinamit (1979), Neoton Família (1980), M7 (1981), Fregoli (1982), R-Go (1983) , Új Skorpió (1985). V neskorších rokoch si prizývala najlepších hudobníkov, či už na nakrúcanie albumov, alebo na koncertné turné, ale takmer nikdy nechýbal jej brat, vynikajúci gitarista Gábor Antal Szűcs. V osemdesiatych rokoch nahrávala Judith Szűcsová svoje albumy na tú dobu v svetovo vybavenom štúdiu skupiny Omega, a to až na albumy Meleg az éjszaka (1980), Ilyen ma egy lány (1981) a Szeverevetlevek (1983), ktorého hudobný podklad nahrala a celý produkovala skupina R-GO s jej frontmanom Róbertom Szikorom.

VHS[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1997 – Ugye táncolsz még... (vydavateľ: MTV-Televideo Kiadó) – účinkuje Judith Szűcsová v kolekcii svojich pesničiek zo show-programov jej najúspešnejšej éry (1977 – 1992) – spolu 15 sfilmovaných pesničiek a niekoľko bonusových videoklipov z neskoršieho obdobia (1992 – 1997), dĺžka: 64 minút

DVD[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2008 – Az én slágereim (vydavateľ: Mokép-Pannónia Kft.) – účinkuje Judith Szűcsová v kolekcii svojich videoklipov, pesničiek zo show-programov, tiež vystúpení v hudobno-zábavných programoch a koncertoch – spolu 17 sfilmovaných pesničiek, dĺžka: 62 minút
  • 2013Ein Kessel Buntes Vol. 7-9 – Judith Szűcsová a rôzni účinkujúci – (vydavateľ: Sony Music) – v jednom z vystúpení tohto hudobno-zábavného filmu sa predstavila i Judith Szűcsová s interpretáciou známych filmových melódií, a to s Baletom televízie NDR

Filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Televízny muzikál
  • 1987Kártyaaffér hölgykörökben, réžia: Róbert Bán
Show programy
  • 1978Táncolj még!: Program Judithy Szűcsovej – hudobno-tanečný film, účinkujú: Judith Szűcsová, skupina Color a členovia Baletu Maďarskej televízie, réžia: Ágnes Csenterics, dĺžka: 25 minút
  • 1979Űrdiszkó: Program Judithy Szűcsovej – hudobno-tanečný film, účinkujú: Judith Szűcsová a členovia Baletu Maďarskej televízie, réžia: Ágnes Csenterics, dĺžka: 27 minút
  • 1981Száguldás: Program Judithy Szűcsovej – hudobno-tanečný film, účinkujú: Judith Szűcsová, Don Lurio a členovia Baletu východonemeckej (NDR) televízie, réžia: Ágnes Csenterics, dĺžka: 35 minút
  • 1983Kihajolni veszélyes: Program Judithy Szűcsovej – hudobno-tanečný film, účinkujú: Judith Szűcsová a členovia Baletu Maďarskej televízie, réžia: Ágnes Csenterics, dĺžka: 20 minút
  • 1984Szeverevetlevek: Program Judithy Szűcsovej – hudobno-tanečný film, účinkujú: Judith Szűcsová, Leslie Mandoki a členovia Baletu Maďarskej televízie, réžia: Ágnes Csenterics, dĺžka: 30 minút

Najvýznamnejšie koncerty[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2002 - 10. november - jubilejný koncert z príležitosti 30. výročia pôsobenia na maďarskej pop-scéne (Budapest- Vígadó)
  • 2004 - 16. október - jubilejný koncert, oslava speváčkiných 50. narodenín a vydania nového albumu (Budapest - Stefánia Palota)
  • 2017 - 10. apríl - jubilejný show-koncert - 45 rokov na scéne (Budapest - Erkel Színház)

Videoklipy (od 1985)[upraviť | upraviť zdroj]

  • Csak ő érdekel (1985)
  • Videó (1986)
  • Most szólj (1988)
  • How to pick up the boys (1988)
  • Rumeláj (1990)
  • Ne szégyelld (1990)
  • Nem volt már rég (1990)
  • Valami forró (1991)
  • Neked csak annyi kell (1991)
  • Csak azt ne mondd (Light My Fire) (1992)
  • Mikor érzem (What A Feeling) (1993)
  • Mit tegyek hogy érezd (1998)
  • Elvarázsoltál (2007)

Kniha[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2005 – Táncolsz velem? -fiatalságom titkai- (vydavateľ: Szűcs Judith Kiadó)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]