Julia Davisová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Julia Davisová
Julia Davisová
Rod. menoJulia Charlotte L Davis
Narodenie25. august 1966 (57 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Zamestnaniekomička, herečka, spisovateľka, režisérka, producentka, hudobníčka
Aktívne roky1994-súčasnosť
PartnerJulian Barratt
Deti2
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Julia Davisová

Julia Charlotta L Davisová (* 25. august 1966, Londýn, Spojené kráľovstvo) je anglická komička, herečka, spisovateľka, režisérka, producentka a hudobníčka. Je známa ako herečka a scenáristka komédií Nighty Night na kanáli BBC Three a Hunderby, za ktorú získala cenu BAFTA TV Award za najlepší komediálny scenár. Hrala postavu Dawn v seriáli Gavin & Stacey (2007-2009). Objavila sa aj vo filmoch Wilbur sa chce zabiť (2002), Svadby ako remeň (2006) a Štyri levy (2010).

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa v londýnskej štvrti Lambeth a vyrastala v meste Guildford. Vo veku 14 rokov sa so svojou rodinou presťahovala do mesta Bath. Po ukončení štúdia angličtiny a divadla na univerzite College of Ripon and York ST John sa vrátila do Bath a začala vystupovať v miestnom divadle s kolegyňou Jane Rothovou. Spolu vytvorili improvizačnú skupinu, do ktorej sa zapojili aj Rob Brydon a Ruth Jonesová.

Televízia[upraviť | upraviť zdroj]

Davisová sa prvýkrát v televízii objavila ako pravidelná účastníčka relácie Big Train. Jej kariéra sa rozbehla v roku 1998 po tom, ako poslala nahrávku viacerých svojich postáv Stevovi Cooganovi, ktorý ju ešte v tom roku požiadal o spoluprácu. Účinkovala v mnohých televíznych reláciách ako I'm Alan Partridge, Coming Soon, Brass Eye, Jam atď.

V roku 2004 napísala a zároveň hrala hlavnú úlohu v známom komediálnom seriáli Nighty Night, ktorý sa dočkal aj ďalšej série v roku 2005. Vo vážnejších úlohách sa predstavila napríklad v produkcii BBCC For the Love of God, Denník Alana Clarka, alebo For the Fear of Fanny, kde hrala slávnu kuchárku Fanny Cradockovú a tiež v adaptácii románu Jane Austenovej Láska Anny Elliotovej.

V roku 2009 sa objavila ako osobná asistentka Steva Coogana, Debbie Bidwooden, v televíznom filme Steve Coogan-The Inside Story.[1]

V poslednej epizóde seriálu The Office sa objavuje v konverzácii s Davidom Brentom ako hlas ženy zo zoznamovacej agentúry.[2] V roku 2008 hrala v seriáli Little Britain Abroad ruskú nevestu z katalógu Ivanku. V roku 2010 spoluvytvorila s Jessicou Hynes seriál Lizzie and Sarah, v ktorom si spolu aj zahrali. Úvodný diel bol odvysielaný 20. marca 2010 na kanáli BBC2. Seriál bol produkovaný spoločnosťou Baby Cow a bol ešte temnejší, ako jej doterajšia produkcia.[3] Keď BBC neprejavila záujem o ďalšie časti, na internete sa objavili protestné hlasy.[4]

V decembri 2011 účinkovala v druhej epizóde dramatického seriálu Black Mirror ako porotkyňa Charity v talentovej show Hot Shot.[5] 22. decembra 2011 hrala úlohu Anne Yeaman vo vianočnom špeciáli a poslednej časti komediálneho seriálu Ako nežiť svoj život. Davisová si zahrala aj úlohu v pilotnej epizóde seriálu Bad Sugar na stanici Channel 4 26. augusta 2012. Seriál sa mal vysielať v roku 2013, ale nakoniec bol zrušený. Davisová napísala a hrala aj v seriáli Hunderby na kanáli SkyAtlantic. V roku 2014 získala hlavnú úlohu v krátkom filme The Bird.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Jej partnerom je komik Julian Barratt.[6][7] Majú spolu dvojičky Arthura a Waltera.[8]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. "Steve Coogan - The Inside Story - BBC2 Factual - British Comedy Guide". Comedy.co.uk. Retrieved 25 May 2014.
  2. Harvey, Chris (27 August 2012). "Julia Davis on Hunderby, Sky Atlantic: 'My horror of cruelty is why I write about it.'". The Telegraph.
  3. Nicholson, Rebecca (18 March 2010). "Lizzie and Sarah: has the BBC lost its nerve over this dark comedy?". The Guardian.
  4. Morgan, Eleanor (10 April 2010). "Dark star: Julia Davis". The Guardian.
  5. "Black Mirror Episode 2 - 15 Million Merits". Channel 4. Retrieved 14 November 2014.
  6. Morgan, Eleanor (10 April 2010). "Dark star: Julia Davis". The Guardian.
  7. Walker, Tim (5 November 2010). "Julia Davis: TV executives crush comedy". The Telegraph
  8. Dickens, Andrew. "Interview: Julia Davis". Stylist. Retrieved 14 November 2014.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Julia Davis na anglickej Wikipédii.