Julia Fischerová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Julia Fischer)
Julia Fischerová
nemecká huslistka
nemecká huslistka
Narodenie15. jún 1983 (40 rokov)
Mníchov, Nemecko
Odkazy
Webstránkajuliafischer.com
CommonsSpolupracuj na Commons Julia Fischerová

Julia Fischerová (* 15. jún 1983, Mníchov) je nemecká huslistka.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Na husle začala hrať ako štvorročná podľa Suzukiho metódy v triede Helge Thelena v Gilchingu pri Mníchove.

O dva roky neskôr pokračovala v štúdiu hry na husle u Lýdie Dubrowskej na Leopold–Mozart–Konservatorium v Augsburgu. Ako osemročná sa po prvýkrát verejne predstavila ako sólistka s doprovodom orchestra. V deviatich rokoch bola prijatá na Musikhochschule München do triedy Prof. Any Chumachencovej, žiačky Ljerka Spiellera, ktorá absolvovala aj majstrovské kurzy u Sandora Vegha, Joszefa Szigetiho a u Yehudi Menuhina.

Popri štúdiu hry na husliach, sa zaoberala aj štúdiom hry na klavír a navštevovala gymnázium, ktoré ukončila maturitou v roku 2002.

Od októbra 2006 je profesorkou na Vysokej škole múzických umení vo Frankfurte nad Mohanom.

Koncertná činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 1998 začala svoju medzinárodnú koncertnú činnosť v spolupráci so svetovými orchestrami, dirigentami a komornými partnermi, medzi ktorých patria napr. Česká filharmónia pod taktovkou Zdeňka Mácala, New York Philharmonic Orchestra pod taktovkou Lorina Maazela, Philadelphia Orchestra pod taktovkou Christopha Eschenbacha, Academy of St. Martins in the Field pod vedením Sira Nevilla Marrinera, Mníchovský filharmonický orchester, Viedenský symfonický orchester, Bournemouth Symphony Orchestra a Netherlands Philharmonic Orchestra pod taktovkou Jakova Kreizberga, St. Petersburger filharmonici pod taktovkou Juri Terminakova. Dalej spolupracovala so svetovými dirigentami Jun Märkl, David Zinman, Ruben Gazarian, Marek Janowski, Jeffrey Tate, Herbert Blomstedt, Michael Tilson Thomas. K jej komorným partnerom patria Christoph Eschenbach (klavír), Jean–Yves Thibaudet (klavír), Daniel Müller–Schott (violončelo), Tabea Zimmermann (viola), Gustav Rivinius (violončelo), Lars Vogt (klavír), Oliver Schnyder (klavír)a Milana Chernyavska (klavír).

Jej aktívny repertoár obsahuje asi 40 diel so sprievodom orchestra a okolo 60 diel komornej hudby s autormi od J. S. Bacha po Nicolasa Mawa. Hrá na nástroj od J. B. Guadagniniho z roku 1750.

Ceny a vyznamenania[upraviť | upraviť zdroj]

Nahrávky[upraviť | upraviť zdroj]

Nástroje[upraviť | upraviť zdroj]

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Matka, Viera Fischer rod. Krenková, klaviristka.

Otec, Frank-Michael Fischer, matematik.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]