Juraj Tatár (hudobník)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Juraj Tatár
Základné informácie
Popis umelca slovenský klavirista, skladateľ, producent a aranžér
Narodenie 10. júl 1969 (54 rokov)[1]
Banská Bystrica, ČSSR
Pôsobenie 1987 – súčasnosť
Žáner džez, rock, jazz fusion, klasická hudba, ľudová hudba, pop rock
Hrá na nástrojoch klávesové nástroje, dirigent
Webstránka www.jurajtatar.com

Juraj Tatár (* 10. júl 1969, Banská Bystrica) je slovenský klavirista, skladateľ, producent a aranžér.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval klavír a dirigovanie u profesorky Dagmar Dubenovej na Konzervatóriu v Žiline. Už na konzervatóriu robil prvé pokusy s komponovaním hudbyV enoval sa vážnej hudbe, neskôr robil pokusy s komponovaním džezových skladieb. Veľkú premiéru mal so svojim dielom, Koncertom pre bicie nástroje a klavír , ktorý mal premiéru v Koncertnej sieni Štátneho Komorného Orchestra v Žiline.

V roku 1987 hral v džezrockovej formácii Madre, v tom čase zloženú z hudobníkov: Róbert Jurčo (klávesy),Jaroslav Štulrajter (basová gitara),Martin Ševčík (bicie nástroje),Lubomír Kianička (saxofón). V čase, keď sa toto zoskupenie zredukovalo na trio, v ktorom hral s Romanom Muškom (basová gitara) a Martinom Ševčíkom (bicie nástroje), sa na Bratislavských džezových dňoch stretol s Herbie Hancockom. V rokoch 1989-1991 pôsobil ako asistent dirigenta, hráč na organ a klavír v Slovenskom komornom zbore. V roku 1992 bol pedagógom na Konzervatóriu v Žiline.

Po skončení štúdia na konzervatóriu pokračoval v štúdiu dirigovania na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Okrem prezentácie diel klasickej hudby vydal na CD debutový projekt zoskupenia Madre, ktorého členmi boli Juraj Bartoš (trúbka), Štěpán Markovič (saxofón), Juraj Griglák (kontrabas), Cyril Zeleňák (bicie nástroje) a Marián Ševčík (perkusie).[2] K vydaniu tohoto albumu mu poslal blahoželanie aj Chick Corea.

Od roku 1987 Juraj Tatár koncertoval vo viacerých: napr. v Česku, Rakúsku, Maďarsku, v Poľsku, Anglicku, Nemecku, Taliansku, Luxembursku, vo Francúzsku, v San Marine, vo Švajčiarsku, vo Švédsku, v Portugalsku, ale aj v USA, či v Mexiku. Absolvoval viac ako 1800 koncertov a spolupracoval s poprednými umelcami, či hudobnými telesami.

Juraj Tatár ako klavirista a skladateľ je jednou z najvýraznejších a najoriginálnejších osobností slovenského džezu. Je technicky na vysokej úrovni a vyznačuje sa invenčným prístupom v interpretácii. Má svoj osobitý štýl, v ktorom sa transformujú rôzne postupy z európskej hudby, hudobné vplyvy romantizmu a klasikov 20. storočia, do modernej, elektronickej džezovej formy. Na hudobných albumoch sa prezentuje svojimi vlastnými kompozíciami, v ktorých je zdôraznená hudobná forma a jej prekomponovanosť.[3]

Diskografia Juraja Tatára obsahuje v súčasnosti viac ako 70 albumov vážnej hudby, džezu, ale aj popu. Nahrával s viacerými osobnosťami česko-slovenskej hudby, ako sú Juraj Bartoš, Štěpán Markovič, Juraj Griglák, Martin Valihora, Cyril Zeleňák, Peter Lipa, Jiří Stivín, Pavol Habera (napr. projekt Svet lásku má), skupina Team, Pavol Hammel, Andrej Šeban, Capella Istropolitana, Richard Müller, Janek Ledecký, Lucie Bílá, Iveta Bartošová, Adriena Bartošová, Beata Dubasová, Martin Ďurdina, Anna K, Anton Popovič, Peter Dvorský, SĽUK, Karel Gott a iní. Juraj Tatár nahral muzikály Jozef a jeho zázračný dúhový plášť a Cyrano z predmestia. V najnovšej zostave, v triu Madre, s ním hral bubeník Emil Frátrik.

V roku 1998 na albume Madre-Ibachur nahral gitarové party Jan Hammer, spolu s Martinom Gašparom a Marcelom Buntajom v kapele Bukake nahral album Bukake Jazz. V roku 2006 spolu s kapelou Bukake a gitaristom Jurajom Kupcom nahrali debutový album Petra Cmorika, ktorý má názov Nádherný deň. Juraj Tatár koncertuje aj so speváčkou Janou Kirschner.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Team a Pavol Habera
Richard Müller
Peter Lipa
Superstar
Peter Cmorik
Ďalšie produkcie

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Juraj Tatár [online]. osobnosti.sk, [cit. 2015-08-19]. Dostupné online.
  2. Juraj Tatár - O slovenskej hudbe | Hudobne Centrum [online]. hc.sk, [cit. 2022-09-02]. Dostupné online.
  3. OSOBNOSTI.SK. Juraj Tatár | osobnosti.sk [online]. www.osobnosti.sk, [cit. 2022-09-02]. Dostupné online. Archivované 2020-11-27 z originálu.