Juta (surovina)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tkanina z juty.

Juta je surovina získaná z vláken jutovníka, rastliny ktorá rastie v tropických oblastiach. Používa sa na výrobu hrubých tkanín, nazývaných jutovina.

Výroba[upraviť | upraviť zdroj]

Jutovník (Chorchorus) patrí k rodine lipovitých (Tiliaceae). Z priemyselného hľadisku sú významné predovšetkým 2 jeho druhy Corchorus olitorius (známy pod obchodným názvom Tossa) a Corchorus capularis (biela juta). Okrem týchto dvoch druhov sú známe aj Mesta, Bimli a iné. Za nepravú jutu je niekedy považovaná čínska juta (Abutilon theophrasti), jávska juta, gambo alebo bombajské konope a ďalšie rastliny rôznych druhov. Popri bavlníkoch, ľane a konope patrí jutovník medzi najdôležitejšie prirodzene vláknité rastliny. Priemyselne zaujímavé sú predovšetkým stonky jutovníkov.

Juta, podobne ako ľan, sa spracováva máčaním v studenej vode, približne 10 až 20 dní, pričom nasleduje pranie a sušenie. Vlákna majú vysoký obsah lignínu (cca 12 %), sú krehké, strácajú pevnosť v ťahu pri vystavení svetlu, majú malú odolnosť voči vlhkosti a kyselinám. Juta je navyše veľmi hygroskopické prírodné vlákno.

90 % svetovej produkcie juty je dopestovanej v Indii.

Kvalita a skladovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Kvalitnejšia juta by mala mať ľahkú žltkastú až červenkastú a lesklú farbu. Nižšie hodnotené stupne majú hnedastú až zelenkavú farbu. Strata lesku (matnutie) a hnedej na zelené vlákna sú indikátorom nesprávneho máčania vo vode (kalné vody) alebo pôsobením kyseliny.

Zatuchnutý zápach juty je príznakom plesne a hniloby. Vzhľadom na vysokú citlivosť na vlhkosť a skutočnosť, že výrobky z juty sú prevážané na lode člnmi, mala by byť vykonaná skúška na prítomnosť dusičnanu strieborného, keďže môže dôjsť k poškodeniu morskou vodou.

Je veľmi náročné uviesť maximálny čas skladovania, pretože juta je veľmi citlivá na poškodenie vlhkosťou.

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Juta sa používa predovšetkým na výrobu obalových materiálov (vrecia, tašky, podložky apod), bytového textilu, behúňov, kobercov a izolácie káblov.

Vzhľadom na nižšiu pružnosť vlákna sú jutové vrecia dôležitým faktorom v námornej doprave. Používajú sa predovšetkým na prepravu poľnohospodárskych výrobkov, ako je káva, kakao, obilniny a koreniny.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]