Ján Bežo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján Bežo
slovenský učiteľ a nakladateľ
Narodenie21. marec 1842
Nitrianska Streda, Slovensko
Úmrtie24. júl 1905 (63 rokov)
Senica, Slovensko

Ján Bežo (* 21. marec 1842, Nitrianska Streda – † 24. júl 1905, Senica) bol slovenský učiteľ a nakladateľ.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Nitrianskej Strede v okrese Topoľčany. Gymnázium navštevoval v Modre a v Bratislave, učiteľský ústav v Šoporni. Vyučoval v Šoporni, v Uhrovci, v Beckove a od 21. septembra 1862 v Senici. V roku 1867 navštívil Nemecko, Švajčiarsko a Taliansko, kde študoval vyučovacie metódy na základných školách. Po 27 rokoch učiteľského pôsobenia sa v júli 1888 dobrovoľne vzdal učiteľského povolania a založil v Senici tlačiareň. V Senici nadviazal priateľské styky s J. M. Hurbanom.

Ján Bežo náhle zomrel v Senici 24. júla 1905. Senica si uctila Jána Bežu pamätnou tabuľou na bývalej ev. škole dňa 28. septembra 1941.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Ján Bežo bol autorom a vydavateľom 15 učebníc pre národné školy, ktoré vyšli spolu v 68 vydaniach. Vydával Knižnicu zábavného a užitočného čítania a edíciu Divadelné hry pre mládež. Vydal veselohru v 3 dejstvách Molier: Nasilu stal sa lekárom. Vydával časopis pre deti Noviny mladých.

Jeho kniha Silozpyt čili fyzika pre národné školy vyšla v r. 1871. Prvé vydanie Silozpytu sa rozobralo počas jedného roka. Druhé vydanie vyšlo v r. 1873. V Predmluve autor upozorňuje, že texty na učenie spamäti pre žiakov sú vysádzané väčšími typmi písma, drobnejšia sadzba je pre výklad učiteľa. Ďalej radí, kde vo Viedni a v Budapešti dostať fyzikálne pomôcky. V exemplári (Bežovej Fyziky), vypožičanom z Univerzitnej knižnice v Bratislave, nachádzame podpis Vladimíra Clementisa z roku 1920, teda používala sa ešte po 47 rokoch. Možno konštatovať, že Bežov Silozpyt čili fyzika splnil svoje poslanie.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Matematický ústav SAV – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok. Vzhľadom na to, že tento zdroj ešte nemá vyriešené autorské práva podľa licencie CC-BY-SA 3.0, nie je zatiaľ vhodné preberať články označené touto šablónou.