Ján Kováč (historik)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján Kováč
slovenský historik a múzejník
Narodenie21. december 1918
Nová Ves nad Žitavou, Slovensko
Úmrtie3. apríl 1977 (58 rokov)
Bojnice, Slovensko

PhDr. Ján Kováč, CSc. (* 21. december 1918, Nová Ves nad Žitavou – † 3. apríl 1977, Bojnice, pochovaný v Novej Vsi nad Žitavou) bol slovenský historik a múzejník.

Jeho otec Jozef Kováč a matka Etela rod. Horváthová.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Rodák z Novej Vsi nad Žitavou po stredoškolskom štúdiu na gymnáziu v Zlatých Moravciach vyštudoval históriu a slovenčinu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Po štúdiu pôsobil ako stredoškolský profesor vo Zvolene (1942-1944), v Nitre (1944-1946) a v Košiciach (1946-1949). V rokoch 1949-1952 pôsobil ako stredoškolský profesor na škole dôstojníckeho dorastu v Košiciach.

V roku 1952 prišiel pracovať na úsek slovenského múzejníctva. Stal sa riaditeľom Krajského múzea v Banskej Bystrici a v roku 1961 pracovníkom historického oddelenia Vlastivedného múzea v Bojniciach.

Získal si zásluhy pri budovaní nových muzeálnych expozícií a to nielen v spomínaných múzeách, ale aj v ďalších múzeách Stredoslovenského kraja. S úspechom sa venoval aj vedecko-výskumnej a vedecko-organizačnej práci. Zaoberal sa najmä dejinami hornej Nitry, napísal veľa štúdií a článkov o histórii Prievidze, Handlovej, Bojníc a iných obcí hornonitrianskej oblasti.

Zaoberal sa metodikou dokumentácie a evidencie muzeálnych zbierok. Zredigoval 6 ročníkov zborníka Horná Nitra a rad publikácií z dejín hornonitrianskeho regiónu, pre Vlastivedný slovník obcí na Slovensku spracoval časť Nitrianskej župy.

Bol dlhoročným členom výboru Slovenskej historickej spoločnosti, členom historicko-archeologickej komisie Slovenskej rady pre múzeá a galérie, členom redakčnej rady bulletinu Múzeum.

V roku 1971 obhájil v Historickom ústave SAV kandidátsku prácu Kapitoly z dejín miest a obcí na hornej Nitre do r. 1848 a získal hodnosť kandidáta historických vied.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • Bojnice, B. Bystrica, 1967 (zostavovateľ a spoluautor)
  • Protifašistické hnutie a odboj na Hornej Nitre, B. Bystrica, 1969 (zostavovateľ a spoluautor)

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]