Jón Þór Birgisson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jón Þór „Jónsi“ Birgisson

Jón Þór „Jónsi“ Birgisson (* 23. apríl 1975, Island) je frontman, spevák a gitarista islandskej post-rockovej kapely Sigur Rós. Je známy svojím falzetovým vokálom a hrou na gitare pomocou sláku.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Jónsi (vyslovuje sa jounsi) sa narodil slepý na pravé oko. Raz povedal: „Keby som videl na obidve oči, asi by som sa zbláznil“[chýba zdroj]. Otvorene sa priznáva k homosexualite. Jeho priateľ, s ktorým žije, Alex Somers sa podiela na grafickom dizajne pre Sigur Rós a spolu s Jónsim založil hudobné zoskupenie Jónsi&Alex. Spolu taktiež vystupujú v rôznych islandských televíznych reláciách.

Hudobná história[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1995 bol Jónsi frontmanom v hudobnej skupine nazvanej Bee spiders, kde vystupoval pod pseudonymom Johnny B. Kapela vyhrala v roku 1995 ocenenie „Najzaujímavejšia kapela“ v súťaži pre neznáme hudobné skupiny. Tvorba skupiny je často prirovnávaná k tvorbe skupín ako The Smashing Pumpkins a pod. Taktiež bol frontmanom v grungeovej kapele s názvom Stoned, kde vystupoval pod pseudonymom Frakkur v rokoch 1992 - 1993. V roku 1994 založil spolu s Georgom Hólmom a Ágústom Ævarom Gunnarssonom skupinu Sigur Rós. V roku 2006 vypracoval spolu s priateľom Alexom sólový projekt. Prvotný názov projektu bol Riceboy sleeps, tak sa nazýva prvý album tohto zoskupenia s dnešným názvom Jónsi&Alex z júla roku 2009.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Jónsiho kapela Sigur Rós dostala názov podľa mena Jónsiho sestry, ktorá sa narodila v rovnakom čase, v akom bola sformovaná skupina. Sigur znamená v preklade víťazstvo a Rós ruža.

Jazyky[upraviť | upraviť zdroj]

Prevládajúcim materinským jazykom je prirodzene islandčina, no v piesnach prvých troch albumoch Von, Von Brigði, Ágætis Byrjun je pužitý aj Jónsiho vlastný, umelo vytvorený jazyk Vonlenska (Von znamená v preklade nádej). Tento jazyk nemá žiadnu ustálenu gramatiku a pod., Jónsi ho pužíval iba ako akési pospevovanie, ktoré sa práve hodilo do danej melódie. Meno jazyka vzniklo od prvej piesne Von, kde bol použitý. Jónsi taktiež ovláda angličtinu.

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Stránka skupiny