Kúpalisko Eva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Budova vnútorného plaveckého bazéna kúpaliska Eva

Kúpalisko Eva je funkcionalistické kúpalisko v Piešťanoch.

Spolu so Zelenou žabou v Trenčianskych Tepliciach a kúpaliskom v Rajeckých Tepliciach je vynikajúcim predstaviteľom dobovej architektúry tohto funkčného druhu, napriek tomu, že výtvarný názor autorov bol bližší klasickým vzorom a tradícií, o čom svedčia aj ich ostatné stavby realizované v Piešťanoch.

Poloha a dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Eva v roku 1935

Termálne kúpalisko leží na ostrove Kúpeľný ostrov s teplými liečivými prameňmi a bolo vybudované v rokoch 1933/1934, čo bolo poslednou stavebnou činnosťou Winterovcov na Kúpeľnom ostrove. Symetrická kompozícia zúžila voľbu vyhovujúcich riešení a negatívne ovplyvnila aj možnosť rozvinúť kvalitatívne nový, účelne členený architektonický celok.

Možnosti rekreácie[upraviť | upraviť zdroj]

Kúpalisko pozostáva z 25-metrového krytého bazéna, ktorý je v súčasnosti (2019) pre zlú statiku strechy mimo prevádzky, z otvoreného 50-metrového bazéna so skokanským mostíkom, ktorý je pre zlý technický stav uzavretý, z detského otvoreného bazéna, z priestorov príslušenstva a z plôch vyhradených na slnenie. V areáli sú aj dva antukové tenisové dvorce, ihrisko na plážový volejbal a streetball. Autormi boli bratislavskí architekti Franz Wimmer a Endre Szőnyi, zatiaľ čo Václava Kolátora, bývalého pretekárskeho plavca a autora článkov o bazénoch, získal na spoluprácu Wimmer, ktorý bol súčasne profesorom na nemeckej technike v Prahe. V 21. storočí bol v areáli dostavaný nový detský bazén a šmykľavka.

Ako plynul čas[upraviť | upraviť zdroj]

V čase vzniku projektu už prevládalo funkcionalistické chápanie tvorby, takže architektúra je strohá. Určujúca je skladba nezdobených pravouhlých hranolov. Svojbytným dielom je oblúkový skokanský mostík. Kúpalisko bolo viackrát rekonštruované, úpravy sa dotýkali predovšetkým technológie, avšak v poslednej štvrtine 20. storočia pristavili nový vstupný objekt. Časom došlo aj k obmedzeniu prítoku termálnej vody a k potlačeniu výlučnej funkcie termálneho kúpaliska na prospech zvyčajného štandardu. Kúpalisko Eva je domovom piešťanských plavcov a vodných pólistov, pôsobia tu dva plavecké kluby a jeden vodnopólový, pričom práve ten v súčasnosti kúpalisko vo vlastníctve piešťanských kúpeľov ako nájomca prevádzkuje. Eva bola odrazovým mostíkom pre viacerých vrcholových športovcov. Vyrástla tu, okrem iných výborných plavcov, dvojnásobná olympijská medailistka Martina Moravcová.

Základné informácie[upraviť | upraviť zdroj]

Nadmorská výška 162 m n. m.
Okres Piešťany
Plavecké bazény 1
Okamžitá kapacita areálu 1500 osôb
Celoročná prevádzka už nie
Plavčík áno
Tobogany a vodné atrakcie áno
Vhodné pre: neplavcov, deti, mladých, seniorov, rodiny

Použitá literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Slovenská architektúra od Jurkovičova po dnešok – Matuš Dulla, rok vydania 2007
  • Architektúra na Slovensku 1918 – 1945 - Martin Kusý
  • Slovenská architektúra a česká avantgarda 1918 – 1939 - Ladislav Foltyn, rok vydania 1993

Súradnice: 48°35′23″S 17°50′37″V / 48,589799°S 17,843637°V / 48.589799; 17.843637