Křišťan z Prachatic

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Křišťan z Prachatic
český astronóm
Křišťan z Prachatic
Narodeniepred rokom 1370
Prachatice
Úmrtie4. september 1439
Praha
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Křišťan z Prachatic

Křišťan z Prachatic (* pred rokom 1370, Prachatice – † 4. september 1439, Praha) bol český astronóm.

Křišťan z Prachatic od roku 1386 študoval na Karlovej univerzite v Prahe, kde v roku 1388 zložil bakalárske skúšky a v roku 1390 skúšky majstrovské. Na pražskej univerzite pôsobil až do konca života, keď bol niekoľkokrát zvolený za dekana filozofickej fakulty a štyrikrát za rektora univerzity. Od roku 1406 bol farárom a kazateľom u sv. Michala v Starom Meste. Medzi jeho žiakmi nechýbal aj Ján Hus, za ktorého v roku 1415 intervenoval v Kostnici.

Z dochovanej odbornej literatúry, ktorej autorom je Křišťan z Prachatic, tvoria väčšinu lekárske spisy, všetky napísané po česky. V akademických kruhoch bol ale známy najmä ako astronóm. Jeho dva spisy o astrolábe, De composicione astrolabii a De utilitate (usu) astrolabii, sa dochovali v mnohých opisoch v európskych knižniciach.

Křišťan z Prachatic je autorom aritmetického spisu Algorismus prosaycus, ktorého dobu vzniku sa doteraz nepodarilo presne určiť. Predpokladá sa, že to bolo v druhom desaťričí 15. storočia, teda v čase, keď Křišťan z Prachatic napísal aj svoje astronomické spisy.