Kach

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlajky organizácii Kach a Khane Chai

Kach (hebr.: כ"ך, skr. pre Kahane LaKnesset (hebr: כהנא לכנסת, t. j. Kahane do Knessetu)) je izraelská ultrapravicová politická a polovojenská organizácia, založená na začiatku 70.tych rokov 20. st. rabínom Meirom Kahaneom. Vznikla ako izraelská odnož amerického extrémistického hnutia Liga židovskej obrany. Ideológia organizácie je založená na tzv. kahanizme, čo je radikálna forma sionizmu, vyhlasujúca židov za nadradený národ a požadujúca úplne vyhnanie arabov z celého územia biblického Izraela (siahajúceho aj mimo hraníc súčasného štátu). Po zavraždení Meira Kahanea v r. 1990 sa na jeho počesť od hlavnej strany oddelilo hnutie Kahane Chai (hebr.: כהנא חי, t. j. Kahane žije), no prakticky obe frakcie tvoria stále rovnakú organizáciu.

Po viacerých volebných neúspechoch sa strane Kach v r. 1984 podarilo vstúpiť do Knessetu, no zo všetkých nasledujúcich volieb boli Kach aj Kahane Chai pre podnecovanie rasizmu vylúčené a v r. 1994 boli obe strany priamo zakázané.

Organizácia bola obvinená z viacerých násilných činov, pokusov o bombové útoky a z navádzania na násilie proti arabskému obyvateľstvu. Vedenie Kachu vyjadrilo podporu pre čin svojho člena Barucha Goldsteina, ktorý uskutočnil krvavý masaker v mešite v meste Hebron, keď tam 25. februára 1994 zastrelil minimálne 29 Palestínčanov. Kach má tiež úzke prepojenie k hnutiu Eyal, ktorého člen Yigal Amir zavraždil izraelského premiéra Jicchaka Rabina.

Kach a Kahane Chai sú v súčasnosti považované za teroristickú organizáciu vládami Izraela, Kanady, USA a Európskou úniou.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]