Kagekacu Uesugi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kagekacu Uesugi
japonský daimjó, člen Rady piatich starších
japonský daimjó, člen Rady piatich starších
Narodenie8. január 1556
provincia Ečigo
Úmrtie19. marec 1623 (67 rokov)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Kagekacu Uesugi

Kagekacu Uesugi (jap. 上杉景勝 – Uesugi Kagekacu; * 8. január 1556 – † 19. marec 1623) bol daimjó v období Sengoku a Edo. Bol synom Masakageho Nagao (hlavy klanu Ueda Nagao) a manžel staršej sestry Kenšina Uesugiho. Po smrti jeho otca, bol adoptovaný Kenšinom. Po smrti Kenšina v roku 1578, Kagekacu bojoval s ďalším adoptovaným Kenšinovým synom Kagetorom Uesugim o dedičstvo a porazil ho v roku 1578 v bitke pri hrade Ótate (Ótate no Ran). Prinútil Kagetoru spáchať samovraždu a stal sa hlavou klanu Uesugi. Po Ótate no Ran sa Kagekacu oženil so sestrou Kacujoriho Takedu (dcérou Šingena Takedu).

Ako generál Hidejošiho Tojotomiho sa Kagekacu zúčastnil obliehania Odawary, kórejského ťaženia a vyšvihol sa medzi prominentov, keď sa stal členom Rady piatich starších. Pôvodne mal léno v provincii Ečigo o veľkosti 550 000 koku, Kagekacu dostal léno Aizu, v hodnote 1,2 milióna koku, keď Hidejoši prerozdelil dŕžavy v roku 1598. Po Hidejošiho smrti, ešte v tom istom roku v dôsledku politických sporov, sa Kagekacu spojil s Micunarim Išidom proti Iejasuovi Tokugawovi.

Dá sa povedať, že ťaženie Sekigahara začalo, aspoň čiastočne, s podielom Kagekacua, ktorý bol prvým daimjóm, ktorý plánoval vzburu proti Tokugawovi. Postavil si nový hrad v Aizu, čím pritiahol pozornosť Tokugawu, ktorý mu poslal do Osaky požiadavku vysvetliť toto správanie. Kagekacu to odmietol a Tokugawa začal plánovať viesť proti nemu armádu o sile 50 000 mužov. Išida a Uesugi dúfali, že zamestnajú Iejasua Tokugawu týmto bojom na severe a bude rozptýlený pri útokoch Micunariho Išidu v Osake a jej okolí. Predpokladajúc takýto plán, Iejasu ostal v Osake, aby sa zaoberal Micunarim a jeho generáli Jošiaki Mogami a Masamune Date mali bojovať proti Kagekacuovi v Tóhoku (na ďalekom severovýchode Honšú, ktorý je hlavným japonským ostrovom). Kagekacu chcel presunúť svoje sily na juh, útočiac na Tokugawu zo severovýchodu, kým Išida ho bude atakovať zo západu, no bol v tomto ťažení veľmi skoro porazený, pri obliehaní svojho hradu Široiši.

Po tejto porážke Kagekacu deklaroval vernosť Tokugawovi a stal sa tozama (outsider) daimjó; dostal han Jonezawa s výnosom 300 000 koku v regióne Tóhoku. Kagekacu neskoršie bojoval na strane Tokugawu proti klanu Tojotomi v rokoch 1614 – 1615 pri obliehaní Osaky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Frederic, Louis (2002). "Japan Encyclopedia." Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press.
  • Sansom, George (1961). "A History of Japan: 1334-1615." Stanford, California: Stanford University Press.
  • Turnbull, Stephen (1998). 'The Samurai Sourcebook'. London: Cassell & Co.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Uesugi Kagekatsu na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).