Kajmanka supia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kajmanka supia
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Macrochelys temminckii
Troost, 1835
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Kajmanka supia (Macrochelys temminckii) je najväčšia sladkovodná korytnačka na svete.

Opis a rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Korytnačka môže mať hmotnosť až 100 kg, pričom pancier (karapax) dosahuje dĺžku 80 cm. Areál rozšírenia sa nachádza v oblasti juhovýchodnej Severnej Ameriky. Žije v kalnej a pomaly tečúcej vode, kde leží na dne. Pancier má zarastený vrstvou rias. Kajmanka supia sa môže dožiť až 150 rokov.

Získavanie potravy[upraviť | upraviť zdroj]

Je to výlučne dravec, ktorý sa živí najmä rybami, obojživelníkmi, príležitostne aj malými korytnačkami. Väčšinu času trávi vo vode, kde nepohnute číha na svoju potravu. Veľmi zaujímavý je jej spôsob lovu. Kajmanka supia pri love nechá otvorené svoje veľké čeľuste a výčnelkom na jazyku vrtí ako malým červíkom. Ryba, ktorá chce zožrať malého červíka, je nakoniec sama zožratá. Korytnačka má veľmi silné čeľuste, ktorými môže človeku odhryznúť prst. Pri prenose sa odporúča ju chytiť za chvost, aby vás nepohrýzla.

Rozmnožovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Samica kladie do suchého piesku 10-50 vajíčok. Z celkového počtu nakladených vajíčok prežije iba 34 jedincov. Vajíčka sú guľaté o priemere 3,5 cm a majú veľmi tvrdú škrupinu. Od teploty závisí, či sa malé korytnačky vyliahnu po 100 až 140 dňoch.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]