Kal'a Bahlá

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bahla Fort*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Kal'a Bahlá
Štát Omán Omán
Typ kultúrna pamiatka
Kritériá iv
Identifikačné č. UNESCO 433
Región** Arabské štáty
História zápisu
Zápis 1987  (11. zasadnutie)
V ohrození 1988 - 2004
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Kal'a Bahlá (ar:قلعة بهلاء) alebo Hisn Tama (Tama je meno údajného nabháníjského staviteľa pevnosti) je pevnosť neďaleko rovnomenného mesta Bahlá v Ománe. Leží na západnom okraji Al-Hadžaru, juhozápadne od Maskatu.

Pevnosť bola postavená v 13. a 14. storočí. V roku 1406, za vlády imáma Machzúma Íbn al-Falláha, sa stalo mesto Bahlá hlavným mestom a centrom moci dynastie Nabhání. V roku 1610 bola pevnosť dobytá a následne zbúraná a v súčasnosti je zrúcaninou.

Hlinené hradby pevnosti majú dĺžku 10 kilometrov, na dvoch stenách boli hradby nahradené modernou cestou. V múroch sú vyrezané ornamenty. Na kraji opevnenia stoja dve mešity, obe dosť poškodené. V zimných mesiacoch Hadžar sužovali ťažké lejaky, preto pevnosť z hliny potrebovala pravidelné opravy, ktoré skončili v 19. storočí, kedy Omán prišiel o svoje kolónie, a teda i bohatstvo. V posledných rokoch sa vláda snaží túto pamiatku zachovať.

V roku 1987 bola pevnosť zapísaná na zoznam svetového dedičstva UNESCO, v rokoch 19882004 bola i na zozname svetového dedičstva v ohrození.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Jakoubková Alena, Dvořák David: Nejkrásnější divy světa: Kulturní památky a přírodní ráje naší planety pod záštitou UNESCO, Díl 3., Euromedia Group k.s., Praha, 2002

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pevnost Bahla na českej Wikipédii.