Kalapodi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kostol obce Kalapodi

Kalapodi je malá obec v regióne Fthiotis v Grécku. V antike sa tu nachádzala Apolónova a Artemidina svätyňa.

Prvé zisťovacie archeologické výskumy uskutočnil už na prelome 19. a 20. stor. V. W. Yorke, a od 70-tych rokov tu prebiehajú systematické výskumy pod patronátom DAI. Najskôr ich viedol R. Felch, v súčasnosti W. D. Niemayer.

V staroveku prináležala pod Hyampolis a bola jeho vidieckou svätyňou, neskôr v archaickom období dostala status celoregionálnej svätyne. Slúžila ako regionálne politické centrum, ktoré komunity z okolitých oblastí využívali ako miesto symbolických stretnutí a rituálneho obetovania. Je jednou zo svätýň, kde sa zdá, že kultová aktivita nebola prerušená pri prechode od mykénskeho obdobia cez submykénske až do ranej doby železnej. Kultové aktivity začali na mieste v LH III B2/ LH III C a celá oblasť bola v tomto období husto osídlená, čo dokladá množstvo komorových hrobov v okolí.

Nová fáza svätyne nastala okolo roku 950 pred Kr. reorganizáciou svätyne a zväčšením temena (posvätného okolia chrámu). Vtedy začali aj prvé väčšie stavebné úpravy, keď bola navŕšená prvá terasa. Najstaršia kultová budova sa datuje do druhej polovice 9. stor. pred Kr. a je pod neskorším Chrámom A. Podarilo sa tu zachytiť niekoľko ohnísk a podlahu. Tu bolo aj pôvodné mykénske kultové miesto. Približne od roku 800 pred Kr. už mala svätyňa chrám, najskôr asi iba ľahšej konštrukcie z dreva, neskôr z nepálených tehál. O niečo južnejšie boli nájdené pozostatky pravdepodobne kultovej budovy z polovice 8. stor. pred Kr., ktorá bola identifikovaná ako svätyňa Artemis Elafébolos. (Elafébolos je epiteton jej mena "strieľajúca šípmi na jeleňa") V prvej polovici 7. stor. boli oba chrámy nahradené novými stavbami.

Už v ranej dobe železnej slúžila svätyňa ako miesto stretnutí pre regionálne elity. Kultová aktivita sa v týchto raných štádiách sústreďovala na rituálne pitie a jedenie. Máme tu doklady obetovania, konzumácie jedla a širokú škálu obilnín. Vrstvy z protogeometrického obdobia taktiež obsahujú veľké množstvo nádob na uskladnenie surovín (pithoi).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Felsch R. C. C. Kalapodi. Ergebnisse der Ausgrabungen im Heiligtum der Artemis und des Apollon von Hyampolis in der antiken Phokis I. Mainz.
  • Mazarakis-Ainian, A. J. 1997. From Rulers´ Dwellings to Temples: Architecture, Religion and Society in Early Iron Age Greece (1 100 – 700 B. C.). Jonsered.
  • Morgan, C. 1996. “From Palace to Polis? Religious Developments on the Greek Mainland During the Bronze Age/ Iron Age Transition.” In Religion and Power in the Ancient Greek World. Proceedings of the Uppsala Symphosium 1993. Uppsala, edited by P. Hellström a B. Alrtoth, 41–57. Uppsala.
  • Morgan, C. 1997. “The Archaeology of Sanctuaries in Early Iron Age and Archaic Ethne.” In The Development of the Polis in Archaic Greece, edited by L. G. Mitchell a P. J. Rhodes, 168–98. Londýn.
  • Morgan, C. 2003. Early Greek States Beyond the Polis. Londýn.
  • Yorke, V. W. 1896. “Excavations at Abae and Hympolis in Phocis.” JHS 16: 293–312.