Karel Plíhal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Karel Plíhal

Základné informácie
Narodenie 23. august 1958 (65 rokov)
Přerov, Česko
Pôsobenie spevák, gitarista, skladateľ
Žáner Folk, Jazz
Webstránka karelplihal.cz

Karel Plíhal (* 23. august 1958, Přerov) je česky gitarista, spevák, skladateľ, textár, hudobný režisér a aranžér.

Vyštudoval Strednú priemyselnú školu strojnícku v Olomouci, potom pracoval ako konštruktér, kurič v olomouckom divadle a nakoniec sa stal pesničkárom (hoci nemá žiadne hudobné vzdelanie). Na gitaru hrá od 15 rokov. Najprv hral v olomouckých undergroundových country-swingových kapelách Hučka, Falešní hráči a Plíharmonyje. Prvé sólové vystúpenie mal v roku 1983. Medzi rokmi 19851993 spolupracoval s Emilom Pospíšilom a v rokoch 1995 – 1999 ho sprevádzal Petr Freund. Karel Plíhal je štvornásobný držiteľ ceny súťažného hudobného festivalu Porta.

Zložil hudbu k rade inscenácií Moravského divadla Olomouc, okrem iného Zlatovláska, Sluha dvou pánů, Láska dona Perlimplína, Manon Lescaut, Cyrano de Bergerac, Zimní pohádka, O umučení a slavném vzkříšení Pána a Spasitele našeho Ježíše Krista, Giroflé-Giroflá atď. Zhudobnil niektoré Kainarove básne, režíroval nahrávanie albumov napr. Jarka Nohavicu, Petra Fialu, bratov Ebenových alebo Bokomary.

V roku 2006 vydal výber svojich básničiek Jako cool v plotě doprevádzaný ilustráciami Miroslava Bartáka. Za svoj zatiaľ posledný album Vzduchoprázdniny, ktorý vyšiel v roku 2012, získal Cenu Anděl v kategórii Folk & Country.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Piesňou Vosa je tiež zastúpený na sampleri 50 miniatur (2007).

Bootleg[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Karel Plíhal na českej Wikipédii.