Karel Svoboda (hudobný skladateľ)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Karel Svoboda (skladateľ))
Karel Svoboda
český hudobný skladateľ
Karel Svoboda
Narodenie19. december 1938
Praha, Česko
Úmrtie28. január 2007 (68 rokov)
Jevany, Česko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Karel Svoboda

Karel Svoboda (* 19. december 1938, Praha – † 28. január 2007, Jevany) bol český skladateľ filmovej, televíznej, populárnej a muzikálovej hudby.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Od detstva sa učil súkromne hre na klavír, po maturite v roku 1957 študoval na lekárskej fakulte v Prahe. Potom prerušil štúdium a nastúpil na profesionálnu dráhu v tanečných orchestroch a neskôr sa živil ako veľmi úspešný hudobný skladateľ. Často spolupracoval so svojim bratom Jiřím Svobodom, taktiež skladateľom najmä hudby k filmom a televíznym inscenáciám. Bol populárny aj v Nemecku.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1965 vyšla prvá gramofónová platňa s jeho skladbou Slunce za oknem, ktorú naspieval Jaromír Mayer. Zo 60. rokov 20. stor. pochádza pieseň Vzdálený hlas, s ktorou súťažila Helena Vondráčková na festivale v Rio de Janeiro. V roku 1968 začala plodná spolupráca s Karlom Gottom, pre ktorého napísal približne 80 piesní. Interpretmi jeho piesni sú taktiež Hana Zagorová, Eva Pilarová, Milan Drobný, Waldemar Matuška, Lešek Semelka, Jiří Schelinger, Jana Kratochvílová, Michal David, Iveta Bartošová, Petr Sepéši, Marcela Březinová, Marcela Holanová, Petra Janů, Dalibor Janda, Daniel Hůlka a Leona Machálková.

V 90. rokoch 20. stor. napísal svoj prvý muzikál Dracula.

Okrem populárnej hudby sa venoval aj filmovej hudbe. Stal sa dvorným skladateľom režiséra Václava Vorlíčka. Napísal tiež hudbu k seriálu Návštěvníci i znelku k seriálu Včielka Mája a Nils Holgersson. Spolupracoval na mnohých seriáloch s nemeckou televíziou ZDF.

Filmová hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Muzikály[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Karel Svoboda na českej Wikipédii.