Karol Brančík

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Karol Brančík
Karol Brančík
Narodenie13. marec 1842
Stará Bystrica, Slovensko
Úmrtie18. november 1915 (73 rokov)
Trenčín, Slovensko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Karol Brančík
Pamätná tabuľa a busta Karola Brančíka na Farskej ulici 2 v Trenčíne

MUDr. Karol Brančík (* 13. marec 1842, Stará Bystrica, Slovensko – † 18. november 1915, Trenčín, Slovensko) bol významný slovenský entomológ, lekár, múzejník, zoológ, malakozoológ a botanik.

 Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

  • otec Karol Brančík
  • matka Emília rod. Höfflerová

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Gymnázium navštevoval v Žiline a Českom Těšíne, neskôr evanjelické lýceum v Bratislave a v Šoproni, kde v roku 1862 maturoval. Pokračoval v štúdiu medicíny na univerzite vo Viedni, na Karlovej univerzite v Prahe a v Štýrskom Hradci, kde bol 23. januára roku 1872 promovaný na doktora medicíny.

V roku 1873 sa stal praktickým lekárom v Beckove a od roku 1874 až do smrti pracoval ako okresný lekár v Trenčíne. V roku 1878 sa stal riaditeľom župnej nemocnice. Od roku 1879 pôsobil ako hlavný župný lekár a od roku 1904 tiež ako súdny lekár. Roku 1904 bol tiež menovaný za kráľovského radcu a stal sa aj členom mestského zastupiteľstva v Trenčíne.

MUDr. Karol Brančík bol zakladateľom, od roku 1877 tajomníkom, od roku 1881 podpredsedom a od roku 1886 predsedom Prírodovedného spolku župy Trenčianskej. Sám redigoval ročenky tohto spolku. V roku 1912 založil v Trenčíne Múzeum, ktoré vydávalo vlastný časopis, v ktorom Karol Brančík publikoval svoje odborné, prevažne entomologické, ale i iné práce. Zároveň bol aj riaditeľom tohto múzea – v rokoch 19121915. MUDr. Karol Brančík sa svojou mimoriadnou bádateľskou usilovnosťou a zanietenosťou zaradil medzi uznávaných entomológov nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Niektoré jeho práce mali význam i pre svetovú entomológiu. Publikoval hlavne články s entomologickou problematikou, ktorých celkove napísal asi 70. Z týchto článkov viac ako polovica sa zaoberala územím Slovenska, ale predovšetkým územím Trenčianskej župy.

Karol Brančík zomrel v Trenčíne, kde je i pochovaný.

Dielo v elektronickej podobe[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje informácií o autorovi[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]