Katedrála Najsvätejšej Trojice (Sibiu)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katedrála Najsvätejšej Trojice v Sibiu
Interiér katedrály

Katedrála Najsvätejšej Trojice v rumunskom meste Sibiu je katedrálnym chrámom Rumunskej pravoslávnej cirkvi.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Sibiu patrilo k rumunským mestám v Sedmohradsku, kde žili príslušníci rôznych náboženských vyznaní. V meste mali veľké chrámy príslušníci rímskych a gréckych katolíkov, evanjelikov, unitárov a kalvínov. Pravoslávnym veriacim rumunskej národnosti chýbal dôstojný duchovný stánok. V roku 1857 sa začala zbierka na vybudovanie pravoslávnej katedrály. Prispel na ňu samotný rakúsky imperátor i guvernér Sedmohradska.

Základný kameň katedrály bol položený 18. augusta 1902 počas pôsobenia metropolitu Ioana Metianu. Stavebné práce trvali do roku 1904. Katedrála stojí na mieste staršieho gréckeho chrámu z roku 1778. Posvätený bol v roku 1906.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Katedrála je vybudovaná v tradičnom byzantskom slohu a kopíruje matku pravoslávnych chrámov Hagia Sofia z Konštantinopolu. Nájdeme tu však aj prvky tradičného rumunského štýlu a prvky barokovej architektúry. Exteriér je vybudovaný z červenej a žltej tehly. Chrám je dlhý 53,10 metrov a najvyššia veža dosahuje výšku 43 metrov.

Ikonostas pochádza z dielne z Bukurešti a nádhernú maľbu Krista Panttokratora vytvoril umelec Octavian Smilgeschi z neďalekej obce Ludos.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]