Katedrála Povýšenia svätého kríža (Užhorod)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katedrála Povýšenia svätého kríža
Ikonostas v katedrále

Katedrála Povýšenia svätého kríža (ukr. Храм приурочений Воздвиження Хреста Господнього) je katedrála Mukačevskej gréckokatolíckej eparchie v ukrajinskom meste Užhorod v Zakarpatskej oblasti.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Chrám bol postavený v 17. storočí ako jezuitský chrám rímskokatolíckej cirkvi. Dokončený bol v roku 1646 a bol zasvätený sviatku Povýšenia svätého kríža. Stavbu financovala šľachtická rodina Drugetovcov. Po poškodení počas Rákociho povstania bol obnovený.

Keď pápež v roku 1773 zrušil jezuitský rád, chrám bol odovzdaný gréckokatolíckej cirkvi a stal sa jej katedrálnym chrámom. Po druhej svetovej vojne bol gréckokatolíkom násilne odobratý komunistickou mocou a pre svoje potreby ho až do roku 1991 využívala ruská pravoslávna cirkev. Po získaní nezávislosti Ukrajiny a legalizácii gréckokatolíckej cirkvi bol chrám v roku 1991 vrátený gréckokatolíckej cirkvi a stal sa opäť katedrálou Mukačevskej gréckokatolíckej eparchie. V roku 2003 tu boli slávnostne uložené ostatky blahoslaveného mučeníka Teodora Romžu, gréckokatolíckeho biskupa umučeného komunistami.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Chrám nesie typické znaky barokového štýlu. Interiér má typické prvky rokoka. Neskôr bol prispôsobený potrebám byzantského obradu. Ikonostas chrámu pochádza z roku 1799. V roku 1877 bol prestavaný v neoklasicistickom architektonickom štýle a dostal dnešnú podobu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]