Katedrála svätého Jána Krstiteľa (Perpignan)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katedrála svätého Jána Krstiteľa

Katedrála svätého Jána Krstiteľa (francúzsky Cathédrale Saint-Jean-Baptiste de Perpignan) je katedrálny kostol v Perpignane zasvätený sv. Jánovi Krstiteľovi. V roku 1990 bola zapísaná na zoznam národných pamiatok.[1]

História tejto katedrály začala v roku 1324, kedy mallorský kráľ Sancho I. inicioval jej stavbu. Katedrála mala základy v kostole sv. Jana Staršieho. Ku sklonku storočia práca na stavbe spomalila, ale nová iniciatíva doviedla stavbu k zdarnému koncu v roku 1509. Katedrála bola sídlom biskupa z Elne, v roku 1602 biskupstva v Perpignane.

Katedrála je jednou z najčistejších ukážok gotickej architektúry v Stredomorí. Veľká chrámová loď je 80 metrov dlhá, 18 metrov široká a 26 metrov vysoká s ôsmimi piliermi. Transept a priestranná apsida so siedmimi stenami. Západná strana fasády nebola dokončená. Počas reštaurovania v 19. a 20. storočí bolo obnovené gotické okno, zatiaľ čo na čiernobielych fotografiách je možné vidieť iba pravouhlý výklenok pretínajúci fasádu. Prasa, tak ako je ho možné vidieť v orloji dnes, bolo pridané v 18. storočí.

Interiér katedrály je bohatý. Organ je z roku 1504, fresky a dekorácie z rovnakého obdobia, vitráže a okná sú neogotické.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. le carillon de Perpignan sur le site de la mairie [online]. [Cit. 2014-01-21]. Dostupné online. Archivované 2010-11-04 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Katedrála svatého Jana Křtitele (Perpignan) na českej Wikipédii a Cathédrale Saint-Jean-Baptiste de Perpignan na francúzskej Wikipédii.