Katedrála svätej Cecílie (Albi)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katedrála svätej Cecílie

Katedrála svätej Cecilie (fr. Cathédrale Sainte-Cécile) je katolícky katedrálny kostol vo francúzskom meste Albi, sídlo miestneho arcibiskupa. Katedrála, ktorá patrí k najväčším tehlovým kostolom na svete, je zasvätená svätej Cecílii.[1] Má tiež štatút baziliky minor.

Stavba je od roku 1862 chránená ako monument historique[2]

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Dnešná katedrála mala viacero predchodcov. Prvý kostol, ktorý tu vznikol v 4. storočí, v roku 666 zhorel. V roku 920 bol zriadený nový kostol, ktorý bol vo 13. storočí nahradený súčasnou katedrálou.

V roku 1282 biskup Bernard z Castanetu začal stavbu katedrály v štýle tehlovej gotiky. Stavba bola z väčšej časti dokončená v roku 1383, napriek tomu boli stavebné práce definitívne ukončené až v roku 1492.[1] Ešte pod vplyvom albigénskej križiackej výpravy bola katedrála vybudovaná ako jednoloďová stavba a pevnosť, a mohla slúžiť ako opevnený kostol. Jej steny sú až šesť metrov silné. V rokoch 1355 - 1366 bola postavená zvonica vysoká 78 metrov. Veža je v dolnej časti štvorcová so zaoblenými rohmi. Novšia osemboká horná časť pochádza z rokov 1485 - 1492. Okolo strechy sa nachádzajú chrliče z bieleho kameňa.[1]

Pohľad na chór a lektorium

Interiér[upraviť | upraviť zdroj]

V protiklade ku strohému zovňajšku je interiér katedrály bohato umelecky vyzdobený. Talianski umelci vytvorili fresky v štýle ranej renesancie. Freska na klenbe je 97 m dlhá a 28 m široká, čo z nej robí najväčšie dielo talianskej renesancie vo Francúzsku. Bola zhotovená v rokoch 1509-1512 umelcami z Modeny a Bologne. Maľba na západnej stene lode predstavuje Posledný súd. Dielo neznámeho franko-flámskeho maliara z rokov 1474 - 1484 je jedným z najvýznamnejších umeleckých diel neskorého stredoveku.[1] Biskup Ľudovít I. z Amboise dal na konci 15. storočia postaviť lektórium v štýle plamienkovej gotiky.

Organ vytvoril v rokoch 1734 - 1736 Christophe Moucherel a v rokoch 1977 - 1981 ho reštaurova] Bartolomeo Formentelli. Nástroj patrí k najväčším a najvýznamnejším barokovým organom vo Francúzsku.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d . Dostupné online.
  2. Base Mérimée [online]. Ministère français de la Culture, [cit. 2005-10-20]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Katedrála svaté Cecilie (Albi) na českej Wikipédii.