Katedrálny chrám Troch hierarchov (Temešvár)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katedrálny chrám Troch hierarchov
Štát Rumunsko Rumunsko
Mesto Temešvár
Náboženstvo  
 - cirkev Rumunská pravoslávna cirkev
Súradnice 45°45′02″S 21°13′27″V / 45,750626°S 21,224234°V / 45.750626; 21.224234
Výška
 - najvyššej veže 83,7 m
Ďalšie údaje  
 - počet veží 11
Rumunsko s vyznačenou polohou kostola
Rumunsko s vyznačenou polohou kostola
Wikimedia Commons: Timișoara Orthodox Cathedral
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Katedrálny chrám Troch hierarchov (rum. Catedrala Ortodoxă din Timişoara o Catedrala Mitropolitană) v rumunskom meste Temešvár je chrám Rumunskej pravoslávnej cirkvi.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Chrám sa začal budovať v roku 1937 a dokončený bol v roku 1940. Jeho komplexné dokončenie prerušili roky druhej svetovej vojny a posledné úpravy sa dokončili v roku 1946. Vybudovaný bol podľa návrhu architekta Ioana Traianescu. Chrám je zasvätený trom veľkým svätcom a cirkevným učiteľom, ktorí majú veľkú vážnosť vo východných cirkvách. Sú to svätý Bazil Veľký, svätý Gregor Teológ a svätý Ján Zlatoústy (Ján Chryzostom). Ide o jeden z najvyšších pravoslávnych chrámov na svete. Do chrámu sa môže zmestiť viac ako 4000 veriacich.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Vzorom pre tento pravoslávny chrám sa stala matka pravoslávnych kostolov Hagia Sofia v Konstantinopole. Chrám však okrem byzantských prvkov nesie znaky typickej rumunsko-moldavskej architektúry, ktoré sú doplnené prvkami karpatského architektonického štýlu.

Chrám má až jedenásť chrámových veží, z ktorých najvyššia dosahuje výšku 83,7 metrov.

Ikony napísal ikonopisec Atanasie Demian. Ikonostas má rozlohu 135 metrov štvorcových a je vyrobený z lipového dreva. V suteréne chrámu je zbierka sakrálneho umenia pravoslávnej cirkvi.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]