Kazimierz Kuratowski

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kazimierz Kuratowski
poľský matematik
Kazimierz Kuratowski
Narodenie2. február 1896
Varšava, Poľsko
Úmrtie18. jún 1980 (84 rokov)
Varšava, Poľsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Kazimierz Kuratowski

Kazimierz Kuratowski (* 2. február 1896, Varšava, Poľsko – † 18. jún 1980, Varšava) bol poľský matematik. Zaoberal sa najmä topológiou a teóriou množín. Je známy ako autor tzv. Kuratowského vety, nutnej a postačujúcej podmienky rovinnosti grafu, ktorá je základným výsledkom v topologickej teórii grafov. Už v roku 1922, trinásť rokov pred Maxom Zornom, dokázal tzv. Zornovu lemu, dôležitý výsledok v teórii množín.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Kuratowski sa narodil vo Varšave nachádzajúcej sa vtedy v ruskej časti rozdeleného Poľska. Jeho otec bol popredný varšavský právnik. V roku 1913 odišiel mladý Kazimierz do Škótska študovať strojnú fakultu na univerzite v Glasgow. Keď sa vrátil v roku 1914 na prázdniny domov, znemožnilo mu vypuknutie prvej svetovej vojny odjazd späť do Škótska a pokračovať v štúdiu. V roku 1915 však bola Varšava dobytá nemecko-rakúskou armádou a bola znovuotvorená Varšavská univerzita uzavretá za nadvlády Ruska. Kuratowski nastúpil na štúdium na nej hneď, ako to bolo možné – tentokrát však už na odbor matematika. V roku 1921 získal v tomto odbore doktorát a v roku 1927 nastúpil ako profesor na polytechnike v Ľvove. V roku 1934 sa stal profesorom na varšavskej univerzite. Od roku 1952 bol členom poľskej akadémie vied, medzi rokmi 1948 a 1967 riaditeľom jej matematického ústavu. Bol členom prominentnej skupiny poľských matematikov, ktorí sa stretávali v Kawiarnia Szkocka (Škótska kaviareň).

Prínos pre matematiku[upraviť | upraviť zdroj]

Kuratowski sa venoval najmä obecnej topológii a teórii metrických priestorov. Spolu s Alfredom Tarskim a Wacławom Sierpińskim položili základy pojmu dnes nazývaného poľský priestor. Charakterizoval Hausdorffove priestory pomocou tzv. Kuratowského axiomu uzáveru, podal nutnú a postačujúcu podmienku pre rovinnosť grafu (pozri Kuratowského veta). V roku 1922 dokázal Zornovu lemu (z axiómy výberu). V teórii množín dodnes pretrváva Kuratowského myšlienka stotožnenia usporiadanej dvojice s množinou . Vytvoril tiež tzv. Tarski-Kuratowského algoritmus.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kazimierz Kuratowski na českej Wikipédii.