Ki-Adi-Mundi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ki-Adi-Mundi je fiktívna postava zo sveta Star Wars, vystupujúca vo filmoch Hviezdne vojny: Epizóda I – Skrytá hrozba, Star Wars: Epizóda II – Klonovaní útočia a Star Wars: Epizóda III – Pomsta Sithov.

Ki-Adi-Mundi bol jeden z mála v ráde Jedi. Jeho najnápadnejším znakom bola zvätšená lebka obsahujúca binárny mozog podporovaný druhým srdcom.[1] Narodil sa na odľahlej planéte Cerea. V štyroch rokoch bol prepravený na Coruscant do chrámu Jedi, kde podstúpil jediský výcvik. Trénoval ho majster Jedi Yoda. O dvadsať rokov neskôr sa ako rytier Jedi vrátil na Cereu a tam pôsobil ako dohliadač cereanských systémov.

Ki-Adi-Mundi po svojich objavoch na Tatooine zaujal trvalé miesto v rade Jediov, dostal titul Jedi. Majster Mundi bol jeden z 212 Jediov poslaných na záchrannú akciu Obi-Wana Kenobiho, Anakina Skywalkera a senátorky Padmé Amidaly uväznených na planéte Geonosis. Droidská armáda zabila väčšinu poslaných Jediov, medzi preživšími Jedimi bol aj Ki-Adi-Mundi. Ako mnoho Jediov sa aj Ki-Adi-Mundi stal generálom Republikovej armády. Bol zabitý klonovanými jednotkami počas rozkazu 66, ktorý nariadil Darth Sidious.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ki-Adi-Mundi [online]. starwars.com, [cit. 2023-07-25]. Dostupné online.