King’s Cross St. Pancras (stanica metra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
King's Cross St. Pancras
Umiestnenie
Miesto King’s Cross
Miestna autorita Camden
Prevádzka
Prevádzkovateľ London Underground
Počet nástupíšť 8
Počet cestujúcich za rok 77,564 miliónov
Transport for London
Zóna 1
Dôležité dátumy Otvorenie 1863
Londýnska doprava
Zoznam londýnskych staníc: Underground | National Rail
Vestibul stanice.
Nástupište Circle, Metropolitan a Hammersmith & City Line.

King's Cross St. Pancras je jednou zo staníc londýnskeho metra nachádzajúca sa na King‘s Cross v londýnskej mestskej časti Camden. Stanica obsluhuje dva hlavné londýnske železničné terminály – a to stanice King’s Cross a St Pancras. Nachádza sa v tarifnej zóne 1 (Travelcard Zone 1).

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvá podzemná stanica na King's Cross bola otvorená v roku 1863 ako súčasť pôvodnej časti Metropolitan Railway, a následne bola prestavaná v rokoch 1868 a 1926.

Nástupištia vtedajšej Great Northern, Piccadilly & Brompton Railway (dnešná Piccadilly Line) boli otvorené v decembri 1906 a City & South London Railway (dnešná Northern Line) dosiahla King's Cross na jar roku 1907. Nové nástupištia pod-povrchových liniek Londýnskeho metra boli otvorené v roku 1941 aby sa uľahčil cestujúcim prestup medzi podzemnými a pod-povrchovými linkami. Časť z pôvodných nástupíšť v súčasnosti slúži ako King's Cross Thameslink, avšak i táto časť bude uzavretá, keď sa stanica Thameslink presunie do stanice St Pancras. Jedno z týchto zatvorených nástupíšť je možné vidieť pri ceste vlakom medzi dnešnou stanicou a stanicou Farringdon.

S otvorením druhého úseku Victoria Line boli 1. decembra 1968 sprevádzkované aj jej nástupištia na stanici King’s Cross St Pancras.

18. novembra 1987 sa stanica stala dejiskom hrozivého požiaru, ktorý si vyžiadal 31 ľudských životov. Príčinou požiaru bola zápalka vhodená do strojovne eskalátoru. Ako dôsledok požiaru boli sprísnené protipožiarne opatrenia na staniciach London Underground, zlepšil sa výcvik pracovníkov a eskalátory s drevenými schodmi boli vymenené. Existujúci zákaz fajčenia na staniciach bol ešte viac sprísnený.

7. júla 2005 sa práve z tejto stanice rozišla štvorica bombových atentátnikov k nástupištiam Circle a Piccadilly Line a na povrch do autobusu číslo 30. Explózie si vyžiadali smrť 52 ľudí z toho najviac zomrelo vo vlaku Piccadilly Line medzi stanicami King's Cross St Pancras a Russel Square - 26.

Pozri aj: Výbuchy v Londýne 7. júla 2005

Plánovaný rozvoj[upraviť | upraviť zdroj]

Podzemná časť stanice prešla rozsiahlymi prestavbami v snahe zvýšiť priechodnosť a prevádzkovú kapacitu s ohľadom na očakávaný nárast cestujúcich s otvorením Channel Tunnel Rail Link. Predajne lístkov v hlavnom vestibule boli dlho zatvorené až do mája 2006. Rozšírená stanica by mala mať celkovo tri vestibuly.

Pôvodný vestibul bol rozšírený a zmodernizovaný. Západný vestibul sa nachádza pod priečelím stanice St Pancras na Euston Road a poskytuje cestujúcim spojenie do železničnej stanice St Pancras. Oba vestibuly boli otvorené 28. mája 2006. Tretí, severný vestibul, sa má nachádzať na západ od železničnej stanice King's Cross. Tento by mal byť dokončený na jeseň roku 2009.

Linky[upraviť | upraviť zdroj]

Stanica King's Cross St Pancras je jedným z hlavných prestupných uzlov siete. Obsluhujú ju linky:

Miesta záujmu[upraviť | upraviť zdroj]

V blízkosti stanice sa nachádzajú tieto významné budovy, historické pamiatky a turistické atrakcie:

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]