Kleité (mytológia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kleité alebo Kleita alebo zriedkavo Kleite (starogr. Κλείτη – Kleité, lat. Cleite) je v gréckej mytológii dcéra veštca Meropa.

Jej sestrou bola Arisbé, prvá žena trójskeho kráľa Priama. Manželom Kleité sa stal kráľ Kyzikos, vládca ostrova v Marmarskom mori.

Svadobná hostina Kleité a kráľa Kyzika sa konala práve v čase, keď tadiaľ plávala loď Argó s posádkou Argonautov, ktorí boli na dlhej a nebezpečnej ceste do Kolchidy pre zlaté rúno. Kráľ Kyzikos Argonautov priateľsky privítal, vystrojil im veľkú hostinu a pri odchode ich upozornil na nebezpečenstvo, ktoré im môže hroziť na protiľahlom brehu.

Národ Dolionov, ktorému vládol Kyzikos, bol sužovaný divokými trojrukými obrami a tí nakoniec na odchádzajúcu loď Argonautov predsa len zaútočili. Herakles ich ale s malým výsadkom premohol a Argonauti pokračovali v ceste.

V noci sa však strhla silná búrka, vietor loď obrátil a zahnal späť k brehom ostrova kráľa Kyzika. Obyvatelia si ich v noci pomýlili s pirátmi a zaútočili na nich. Argonauti sa im postavili na odpor, ale nočná tma im zabránila poznať, kto proti nim stojí. Ráno zdesene zistili, že pobili mnoho Dolionov, medzi nimi aj ich kráľa Kyzika, ktorého usmrtil šíp Iásona. Tri dni a tri noci potom trvala spoločná smútočná slávnosť na počesť mŕtveho kráľa a padlých bojovníkov.

Uvádza sa, že keď sa Kleité dozvedela o smrti svojho manžela, zo žiaľu sa pomiatla a obesila sa.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]