Klinovka žltonohá

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Klinovka žltonohá

Mladá samička.
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Gomphus flavipes
Charpentier, 1825
Synonymá
Stylurus flavipes (Charpentier, 1825)
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Klinovka žltonohá (Gomphus flavipes) je druh vážky z podradu šidlá.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Je to eurosibírsky druh. Na území Slovenska sa vyskytuje zriedkavo, hlavne na juhu územia pri veľkých riekach.[1] Na území Česka sa vyskytuje zriedkavo miestami, častejšie býva na Morave.[2] Na území Slovenska aj Česka je chránená zákonom.[3][4]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Jej telo je výrazne žlto sfarbené s čiernymi úzkymi pruhmi na hrudi. Oči sa na temene nedotýkajú (poznávací znak klinoviek). Krídla sú číre. Nohy majú prevládajúcu žltú farbu s pozdĺžnymi čiernymi pruhmi a čiernymi chodidlami. Zvrchu je zadoček čierny s pozdĺžnym žltým pruhom uprostred. Zadoček je u samčekov na posledných článkoch rozšírený.

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

Nymfy (larvy) sa liahnu z vajíčka po niekoľkých týždňoch. Vajíčko niekedy môže aj prezimovať, väčšinou ale prezimuje nymfa. Nymfy žijú v prúdiacej vode (reobiont) na bahnitých/piesočnatých dnách čistých veľkých vodných tokov.[1] Tu sa živia malým vodným hmyzom. Nymfa sa vyvíja 2 až 4 roky.[5] Dospelé jedince sa liahnu od mája do júla. Lietajú až do konca septembra. [5] Dospelé klinovky sa väčšinou zdržujú v blízkosti vodných tokov. Samičky nemajú kladielko, preto znáša vajíčka počas letu nad vodnou hladinou. Vajíčka sú potom nesené prúdom ďalej a neskôr sa uchytia na dne.[6]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Gomphus flavipes [online]. vazky.sk, [cit. 2012-10-18]. Dostupné online.
  2. DOLNÝ, Aleš. I.F.32, Metodika monitoringu evropsky významného druhu Gomphus flavipes (Charpentier, 1825) – klínatka žlutonohá. [s.l.] : Katedra biologie a ekologie, Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity, 2005. S. 4.
  3. ČR, Vyhláška č. 175/2006 Sb.
  4. SR, Vyhláška č. 24/2003 Z. z.
  5. a b DOLNÝ, Aleš. I.F.32, Metodika monitoringu evropsky významného druhu Gomphus flavipes (Charpentier, 1825) – klínatka žlutonohá. [s.l.] : Katedra biologie a ekologie, Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity, 2005. S. 6.
  6. OBENBERGER, Jan. Entomologie IV. 1. vyd. Praha : Československá akademie věd, 1958. S. 279.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Klínatka žlutonohá na českej Wikipédii.