Klokočovská ikona Bohorodičky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Klokočovská ikona Bohorodičky je divotvorná ikona z obce Klokočov.

V roku 1670 sa v Klokočovskom chráme modlil pred ikonou Bohorodičky zhromaždený ľud keď pred Michalovcami stálo heretické vojsko. Letopisec uvádza[1], že počas bohoslužby sa obraz zatemnil a z očí Bohorodičky začali padať slzy. Tento zázrak videli nielen miestni obyvatelia ale aj heretické vojsko, ktoré prišlo až sem. Heretici strhli ikonu z ikonostasu, tvár Bohorodičky prerezali nožom a ikonu prebodli kopijou. Obraz však namiesto slzenia začal silno plakať. V noci heretici cerkev zapálili. Ikona však bola zachránená a odnesená do Prešova.

Ikona sa potom dostala do Mukačeva, neskôr na nejaký čas do Turecka, napokon bola odnesená do Viedne. Prešovský magistrát žiadal jej navrátenie, ale nebolo mu vyhovené. Bola však vyhotovená jej kópia, ktorá bola privezená do Prešova. Z nej boli v Prešove vytvorené ešte dve kópie. Jedna z nich je dnes v Užhorode, druhá v Klokočovskej gréckokatolíckej cerkvi.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Svedectvo historických prameňov o klokočovskej ikone ako duchovné dedičstvo našich predkov: "Obraz Prečistoj Ďivy Bohorodyci pod čas Svjatoj Služby Božoj potemňil sja i počaly padaty velyky slezy iz oč Ľubeznoj Našej Materi."

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]