Kolektívne nakupovanie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kolektívne nakupovanie označuje nákupnú stratégiu založenú na skupinovej zľave, pochádzajúcu z Čínskej ľudovej republiky. svoj rozmach zažilo v roku 2005 v USA. Je známe pod označením Tuangou (vyslovované "twangoo"). U nás je od roku 2010 zastúpené niektorými servermi.

Funkčnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Server s obchodníkom dohodne zľavu na službu alebo produkt za podmienok, že si ho objedná minimálny počet ľudí. Server predstaví ponuku na svojich stránkach, ktoré majú vysokú návštevnosť. Pokiaľ návštevníka zľava zaujme, objedná si daný produkt alebo službu – v tejto chvíli ešte nič neplatí. Ak sa nájde dostatočný počet ľudí, stáva sa zľava aktívna a až v tejto chvíli návštevníci platia (blokácia kariet, PayPal a platba z účtu na účet). Pokiaľ je už zľava aktivovaná, peniaze s online platbami sa realizujú ihneď. Po zaplatení dostávajú návštevníci tzv. voucher, ktorý obsahuje unikátny kód.

Väčšina zľavových ponúk trvá len jeden deň. Po ukončení ponuky zľavy sa odošle zoznam unikátnych kódov obchodníkom a pokiaľ príde zákazník s platným voucherom, dostane požadovanú službu alebo produkt na základe tohoto unikátneho kódu.

Ide o nový marketingový nástroj, ktorý bez rizika pomáha obchodníkom upútať pozornosť. Veľmi jednoducho sa dá vypočítať návratnosť nehladiac na to, že veľa klientov príde bez voucheru, pretože ich zaujme samotný obchodník alebo iná ponuka.