Koloman Slimák

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Koloman Slimák
Nestor slovenskej kynológie
Narodenie19. december 1903
Bošáca, Slovensko
Úmrtie18. september 1996 (92 rokov)
Nové Mesto nad Váhom, Slovensko

Koloman Slimák (* 19. december 1903, Bošáca – † 18. september 1996, Nové Mesto nad Váhom), bol známy kynológ – chovateľ, šľachtiteľ, poľovník, rozhodca exteriéru aj výkonu. Počas svojej kariéry bol považovaný za jednu z najuznávanejších autorít v slovenskej kynologickej praxi. Doteraz sa považuje za legendu slovenskej kynológie.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Takmer celý život pôsobil v Novom Meste nad Váhom. Celý svoj život venoval prírode a chovu rôznych plemien poľovných psov.

Svojim aktívnym pôsobením sa zaslúžil o rozkvet poľovnej kynológie na Slovensku a o chov mnohých poľovných plemien u nás (napríklad weimarského stavača, maďarského drôtosrstého stavača, českého fouska, atď.). Od roku 1933 prevádzkoval legendárnu chovateľskú stanicu „Z Považia“, v ktorej odchoval stovky jedincov rôznych poľovných plemien. Do dejín kynológie sa však zapísal predovšetkým ako otec dvoch našich národných plemien – slovenského kopova a slovenského hrubosrstého stavača.

Slovenský kopov[upraviť | upraviť zdroj]

Spolu so svojimi spolupracovníkmi zušľachtil a obnovil chov tradičného slovenského poľovného duriča slovenského kopova. Koloman Slimák stál pri zrode prvej plemennej knihy a prvého plemenného štandardu.

Slovenský hrubosrstý stavač[upraviť | upraviť zdroj]

Venoval sa však predovšetkým stavačom. Podujal sa vyšľachtiť hrubosrstú variantu weimarského stavača, ktorá by niesla všetky výborné pracovné vlastnosti tohoto plemena, avšak bola by lepšie vybavená pre nepriazeň počasia a lesné podmienky. Hrubú srsť dosiahol prekrížením s nemeckým drôtosrstým stavačom a českým fouskom. Nemecký Klub chovateľov weimarských stavačov túto variantu však neuznal, preto Koloman Slimák a ďalší slovenskí kynológovia pokračovali v šľachtení oddelene od pôvodného plemena a dosiahli zápis nového samostatného plemena v FCI - slovenského hrubosrstého stavača.

Kynologická činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 1938 - 1951 riadil poľovnícku kynológiu na Slovensku, viedol plemennú knihu, organizoval skúšky, výstavy a kurzy výcviku. V oblasti kynológie aj publikoval. Popri mnohých odborných článkoch stojí za špeciálnu zmienku jeho kniha Poľovné psy. Koloman Slimák vypracoval skúšobné poriadky pre jarné a jesenné skúšky stavačov.

Koloman Slimák v roku 1948 usporiadal na počesť Josefa Kadleca, jedného z prvých priekopníkov slovenského chovu čistokrvných poľovných psov, prvý memoriál. Tento sa neskôr usporadúval pravidelne.

Ocenenia a memoriál[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes sa práve na počesť Kolomana Slimáka každoročne usporadúva Memoriál Kolomana Slimáka, ako vrcholné podujatie pre chovateľov stavačov. Už počas jeho života sa konali tri ročníky súťaže o pohár Kolomana Slimáka (1993, 1995 a 1996).

Za rozvoj poľovníckej kynológie, ale aj drobnochovateľstva bol Koloman Slimák ocenený viacerými vyznamenaniami. Medzi najvýznamnejšie patrí Zlatá plaketa 1. stupňa Slovenského zväzu drobnochovateľov (1979), odznak Zlatého kamzíka (1984) a Pamätná medaila Svätého Huberta in memoriam (2000).

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • časopis Myslivost: Ing. Michal Urban - Slovenský hrubosrstý stavač
  • Slovenský zväz drobnochovateľov
  • Ivka Uhríková - Stručný pohľad na počiatky MDS na Slovensku
  • Klub chovatelů výmarských ohařů: MVDr. Jana Kočová - Historie KCHVO v ČR
  • Klub chovatelů výmarských ohařů: Ing. Miroslav Špaček, MVDr. Jana Kočová - Velké postavy historie klubu

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]