Koloman Šándor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Koloman Šándor
slovenský technik, muzejný pracovník a entomológ - lepidopterológ
Narodenie23. marec 1905
Prešov, Slovensko
Úmrtie15. február 1984 (78 rokov)
Trenčianske Teplice, Slovensko

Koloman Šándor (* 23. marec 1905, Prešov – † 15. február 1984, Trenčianske Teplice) bol slovenský technik, múzejný pracovník a entomológ – hlavne lepidopterológ, menej koleopterológ. Bol členom Slovenskej entomologickej spoločnosti pri SAV.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v v Prešove. Po skončení štúdií sa v svojom aktívnom veku venoval povolaniu zememerača. Neskôr, už ako dôchodca, dlhé roky pracoval ako zamestnanec Vlastivedného múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi. Zomrel v roku 1984 v Trenčianských Tepliciach.

Entomologické aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

V entomológii sa ako amatér zameral na zber a faunistiku motýľov (Lepidoptera). V menšej miere sa zaoberal tiež radom chrobákov (Coleoptera). Svoje zbery prevádzal na rôznych miestach Slovenska, hlavne v okolí Spišskej Novej Vsi. Zbieral i na iných miestach na území Slovenska, ako napr. v Malej Fatre: (Štefanová, Rozsutec), Veľkej Fatre: (Gaderská dolina, Dedošová, Široká, Ostrá). Ďalšie svoje zbery vykonával tiež na území Slovenského raja v Suchej Belej, v okolí Margecan v Rolovej Hute, v okolí obce Mlynky na Slovenskom raji, ale i inde. Svoje lepidopterologické údaje poskytol viecerým autorom k publikovaniu: napr. Andrejovi Reiprichovi, A. Čaputovi, alebo i Iľjovi Okálimu. Jeho zbierka hmyzu sa nachádza vo Vlastivednom múzeu Spiša v Spišskej Novej Vsi.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Okáli, I.: 1984, Súpis entomologických zbierok v múzeách na Slovensku. ÚSMaG Bratislava, p. 39
  • Koleška, Z.: 1995, Seznam biografii čs. entomologů. 15. [Šafr, E. - Žoha, S.]. In: Klapalekiana, Supplementum, 31, p. 564 - 775: (Koloman Šandor, p. 567)
  • Okáli, I.; Országh, I.; Matoušek, B. & Hrabovec, I. 1996: Slovník slovenských zoológov a zoológov so vzťahmi k územiu Slovenska. Stimul, Bratislava: 1 - 137, p. 114
  • Groll, E. K. [ed.]: 2006, Entomologen der Welt (Biographien, Sammlungsverbleib). Datenbank 2. Version, DEI im ZALF e. V.: „Šándor Koloman“