Complete streets

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Kompletné ulice)
Cyklista na pruhu v Toronte
Vysunutá plocha chodníka ("slonie ucho") na priechode pre chodcov

Complete streets je politika dopravy a prístup k navrhovaniu mesta, ktoré vyžadujú, aby ulice boli plánované, navrhované, prevádzkované a udržiavané tak, aby umožnili bezpečný, pohodlný a komfortný pohyb a prístup pre užívateľov všetkých vekových kategórií a schopností, bez ohľadu na spôsob ich dopravy. Complete streets umožňujú bezpečný pohyb peši, na bicykli, automobilom, mestskou hromadnou dopravou, a takisto umožňujú zásobovanie tovarom.[1]

Tento termín často používajú propagátori lepšej dopravy, urbanisti, dopravní a diaľniční inžinieri, lekári, a členovia komunitných projektov (najmä v Spojených štátoch).

Výhodou Complete streets môže byť zvýšená bezpečnosť, pozitívny vplyv na zdravie ľudí, ekonomické benefity a zlepšenie životného prostredia. Complete streets zdôrazňujú význam bezpečného prístupu pre všetkých užívateľov, nie len pre autá. Čiastočne podobným konceptom sú pešie a obytné zóny.

Konštrukčné prvky[upraviť | upraviť zdroj]

Konkrétne prvky projekt Complete streets sa môžu líšiť v závislosti na okolnostiach a cieľoch projektu. Môžu nimi byť:

  • Pešia infraštruktúra, ako napríklad chodníky, obyčajné alebo vyvýšené priechody, pešie ostrovčeky, vodiace znaky pre zrakovo postihnutých a zariadenia zvukovej signalizácie, tlačidlá, ktoré sú prístupné ľuďom na invalidnom vozíku, bezbariérové nájazdy na obrubníky, a vysunuté plochy -- rozšírenia chodníkov, ktoré zlepšujú viditeľnosť chodcov alebo redukujú vzdialenosť, ktorú chodci musia prekonať pri križovaní cesty ("slonie uchá").
  • Upokojovanie dopravy - opatrenia na zníženie rýchlosti áut, zužovanie pruhov, cestná diéta, stredové ostrovčeky, menšie polomery zákrut, zrušenie voľného odbočenia vpravo, šikmé státie čelom auta k doprave, a umiestňovanie zelene a stromov.
  • Cyklistická infraštruktúra, ako napríklad chránené alebo vyhradené cyklopruhy, široké krajnice, alebo parkovanie pre bicykle.
  • Hromadná doprava, jej prioritizácia, kryté zastávky a vyhradené jazdné pruhy.[2][3]

Tieto prvky boli úspešne použité v mnohých projektoch. V meste Orlando (Florida) zaviedli cestnú diétu a znížili počet pruhov zo štyroch na tri, a pridali cyklotrasu. Vďaka zmene sa počet nehôd znížil o 35 percent. Počet jázd na bicykli sa zvýšil o 23 percent, o 30 percent stúpol počet chodcov. Zmena tiež pomohla urýchliť hospodársky rozvoj, zvýšila sa spokojnosť s prostredím a pocit dobrého susedstva.[4] Podobné projekty prebehli v Charlotte (Severná Karolína),[5] v New Yorku,[6] a v okrese Marin v Kalifornii.[7]

Výhody[upraviť | upraviť zdroj]

Zástancovia politiky Complete streets veria, že zvyšujú bezpečnosť, znižujú náklady na dopravu, poskytujú dopravné alternatívy, podporujú zdravie prostredníctvom chôdze a jazdy na bicykli, stimulujú lokálne ekonomiky, vytvárajú príťažlivé prostredie a atmosféru, zlepšujú sociálnu interakciu, a celkovo zvyšujú hodnotu susedných nehnuteľností.[8] Oponenti môžu považovať výstavbu čisto automobilovej infraštruktúry za lepšie využitie verejných prostriedkov, alebo môžu považovať nabádanie na ostatné formy dopravy za donucovanie. [9] Jednotlivé projekty a politiky sa niekedy stretávajú so špecifickou miestnou opozíciou, zvyčajne na základe obavy o plynulosť dopravy a prístup automobilom.[10][11]

Bezpečnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Complete streets majú sčasti za cieľ zvýšiť bezpečnosť, a rôzne štúdie naznačujú, že princípy Complete streets sú v tomto účinné. Štúdia americkej Federálnej správy ciest (Federal Highway Administration) zistila, že navrhovanie ulíc, pri ktorom sa myslí na chodcov -- chodníky, stredové ostrovčeky, úpravy odbočení, lepšie umiestňovanie zastávok, lepšie osvetlenie, opatrenia na upokojovanie dopravy a riešenia pre postihnutých -- všetky zlepšujú bezpečnosť chodcov, cyklistov aj motoristov.[12] Počty úrazov a úmrtí chodcov sa znížia o 88% pridaním chodníkov, o 69% pridaním špeciálnych semaforov pre chodcov na vyťažených uliciach, a o 39% keď sa pridali stredové ostrovčeky.[13]

Zdravie[upraviť | upraviť zdroj]

Mnoho štúdií a organizácií poukázalo na to, že politika Complete streets by mohla zlepšiť verejné zdravie tým, že podporuje chôdzu a jazdu na bicykli. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odporučilo prijať politiku kompletných ulíc ako stratégiu pre prevenciu obezity.[14] Správa Národnej asociácie štátnych zákonodarných zborov (National Conference of State Legislatures) označila stratégiu kompletných ulíc za najúčinnejšiu politický prístup na podporu peších a cyklistiky.[15] Ďalšia štúdia zistila, že 43 % ľudí, ktorí majú bezpečné miesta do 10 minút chôdze od domu, vykonáva odporúčanú úroveň fyzickej aktivity, pričom len 27 % z tých, ktorí bezpečné miesta na chôdzu nemajú, boli dostatočne aktívni.[16] Inštitút medicíny odporúča bojovať s detskou obezitou zmenou vyhlášok tak, aby podporovali budovanie chodníkov, ciest pre cyklistov a ďalších miest na fyzickú aktivitu.[17] Viac ako jedna tretina cestujúcich vo verejnej doprave (MHD) vykonáva vďaka ceste z a na zastávku aspoň minimum dennej požiadavky na fyzickú aktivitu. [18]

Ekonomické[upraviť | upraviť zdroj]

Zástancovia kompletných ulíc sa domnievajú, že keď sa prostredie stane bezpečnejšie a atraktívnejšie a keď bude poskytovať viac dopravných možností, miestnym ekonomikám sa bude dariť a hodnoty pozemkov budú stúpať. Úspešné zrealizovanie kompletných ulíc pomohlo niektorým komunitám stimulovať miestnu ekonomiku. Projekt revitalizácie v Lancastri, v Kalifornii pomohol vytvoriť 50 nových firiem a viac ako 800 pracovných miest.[19] Po tom čo v roku 2007 prebehlo prebudovanie ulíc na spôsob kompletných ulíc v niektorých častiach mesta New York, narástol na deviatej avenue na Manhattane predaj v maloobchode takmer o 50% a takmer o 50% sa znížil podiel voľných obchodných priestorov na Union Square.[6] Projekty dopravy a projekty pre cyklistov/chodcov vytvárajú viac pracovných miest ako tradičné zamestnania viazané na cesty pre automobily: projekty kompletných ulíc financované cez Americké nariadenie o obnove a reinvestíciách (American Recovery and Reinvestment Act) z roku 2009 vytvorili viac pracovných miest ako projekty na opravu a budovanie nových ciest. Za stimulovania projekty dopravy vytvorili takmer dvojnásobok hodín práce na každú miliardu amerických dolárov v porovnaní s projektmi diaľnic.[20] Projekty pre chodcov a cyklistov vytvorili medzi 1,8 a 3,8 krát viac pracovných miest ako projekty zamerané iba na autá.[21]

Prostredie[upraviť | upraviť zdroj]

Kompletné ulice môžu mať tiež pozitívny vplyv na životné prostredie. Tým , že poskytnú bezpečné možnosti pre ľudí a umožnia im chodiť pešo a jazdiť na bicykli , môžu redukovať počet jázd autom. To znamená aj menej nebezpečných emisií z automobilov, čo prospieva všetkým obyvateľom.

Pri Národnom prieskume cestovania v domácnostiach (National Household Travel Survey) z roku 2009 sa zistilo, že 39% všetkých ciest na území veľkomesta je do vzdialenosti troch míľ a menej (4,8 km) a 17% všetkých ciest sú len do vzdialenosti menej ako 1 míľu (1,6km).[22] Väčšina týchto ciest by mohla byť ľahko prejdená aj peši alebo na bicykli. Kompletné ulice poskytujú infraštruktúru umožňujúcu ľuďom bezpečne tak urobiť. Cestovanie „po vlastných“ alebo na bicykli je úplne bezemisný spôsob dopravy.

Spoločenstvá so silnou politikou a implementáciou kompletných ulíc, vrátane Boulder, Colorado, zaznamenali redukciu emisií. Počas posledných siedmych rokov menej ľudí v meste Boulder šoférovalo samotných a narástol počet ciest na bicykli. Výsledkom je, že mesto znížilo ročný úhrn emisií oxidu uhličitého o pol milióna libier (226.796 kg).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. RITTER, John. Program 'Kompletné ulice' dáva viac priestoru pre chodcov, cyklistov (anglicky) [online]. 2007-07-29, [cit. 2008-08-23]. Dostupné online.
  2. "Často kladené otázky ku kompletným uliciam (anglicky) Archivované 2012-09-15 na Wayback Machine, "National Complete Streets Coalition", 2010, accessed April 11, 2011.
  3. Laplante, John and McCann, Barbara. "We Can Get There From Here". ITE Journal, May 2008.
  4. . Dostupné online. Archivované 2009-01-08 z originálu.
  5. . Dostupné online.
  6. a b New York City Department of Transportation (2012) Measuring the Street: New Metrics for 21st Century Streets
  7. Federal Highway Administration (2012) Report to the U.S. Congress on the Outcomes of the Nonmotorized Transportation Pilot Program SAFETEA-LU Section 1807
  8. . Dostupné online.
  9. O'Toole, Randal "Plánovač zmien správania (anglicky)", "Cato@Liberty", May 29, 2009.
  10. Goodman, J. David. "Expansion of Bike Lanes in City Brings Backlash". New York Times, November 22, 2010. Accessed April 13, 2011.
  11. Juva, Theresa. "New 34th St. plan shrinks road, nixes pedestrian plaza idea". AM New York, March 13, 2011. Accessed April 12, 2011.
  12. B.J. Campbell, Charles V. Zegeer, Herman H. Huang, and Michael J. Cynecki. A Review of Pedestrian Safety Research in the United States and Abroad. Jan. 2004, Federal Highway Administration, Publication number FHWA-RD-03-042
  13. FHWA, An Analysis of Factors Contributing to “Walking Along Roadway” Crashes: Research Study and Guidelines for Sidewalks and Walkways.Report No. FHWA-RD-01-101, FHWA, Washington D.C., 2001.
  14. http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr5807a1.htm
  15. Teach Robbins, L., Morandi, L. Promoting Walking and Biking: the Legislative Role. NCSL, December 2002. access: www.activelivingleadership.org/pdf_file/Promoting_Walking_and_biking.pdf
  16. Powell, K.E., Martin, L., & Chowdhury, P.P. Places to walk: convenience and regular physical activity. American Journal of Public Health, 93, (2003): 1519-1521.
  17. Koplan, J.P., Liverman, C.T., & Kraak, V.I. (Eds.). Committee on Prevention of Obesity in Children and Youth. (2004). Preventing childhood obesity: Health in the balance. Washington, DC: Institute of Medicine. Retrieved December 7, 2004 from http://books.nap.edu/catalog/11015.html
  18. Besser, L. M. and A. L. Dannenberg (2005). Walking to public transit steps to help meet physical activity recommendations. American Journal Of Preventive Medicine 29(4): 273-280.
  19. . Dostupné online. Archivované 2015-09-23 z originálu.
  20. Smart Growth America (2011) Recent Lessons form the Stimulus: Transportation Funding and Job Creation
  21. Garrett-Peltier, Heidi. Pedestrian and Bicycle Infrastructure: A National Study of Employment Impacts. Political Economy Research Institute at University of Massachusetts Amherst. June 2011
  22. National Household Travel Survey, 2009

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Complete streets na anglickej Wikipédii.