Kompostér

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Plastový kompostér
Drevený kompostér

Kompostér je plastová, alebo drevená nádoba určená na kompostovanie biologického materiálu prevažne rastlinného pôvodu, obsahujúca vetracie otvory a bez plného dna. Otvor na vkladanie biologického materiálu sa nachádza na vrchu kompostéra a je prevažne krytý vekom na pántoch (niektoré veká sa skladajú z viacerých častí, prípadne obsahujú vzduchové ventily). Dno kompostéra absentuje z dôvodu priameho kontaktu s pôdou, čo umožňuje vstup pôdnych organizmov podieľajúcich sa na procese kompostovania priamo do kompostéru.

Základné vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Plastové kompostéry sú charakterizované jednotlivými vlastnosťami ako napríklad, materiál použitý na ich výrobu (HDPE, PE, PP), objem (290L – 2000L), hmotnosť (7 kg – 39 kg), tvar (kónický – podlhovastý, valcovitý), počet a rozmiestnenie vetracích otvorov (sú ich rádovo desiatky až stovky), systém otvárania resp. vyťahovania hotového kompostu (z dvoch strán, z každej strany). Niektoré kompostéry disponujú aj nadštandardnými vlastnosťami, ako napríklad UV stabilita, prípadne vnútorné rebrovanie stien.

Na výrobu plastových kompostérov sa používa predovšetkým regranulát, ale aj primárny materiál. Kompostéry vyrobené z regranulátu HDPEPE sú odolnejšie voči poveternostným podmienkam a to v teplotnom rozmedzí od −80 °C až do +110 °C, kde kompostéry vyrobené z PP sú citlivejšie hlavne na teploty pod bodom mrazu. Z kvalitatívneho hľadiska je dôležité si všímať pomer objemu kompostéra k jeho hmotnosti (dôležité hlavne pri objemoch nad 700 litrov, kde je tlak materiálu vo vnútri kompostéra väčší). Z hľadiska ochrany životného prostredia je výhodou, že všetky spomenuté druhy plastu sa dajú opätovne recyklovať, čo zmierňuje ich ekologickú stopu.

Prednosti kompostovania v plastových kompostéroch oproti kompostovaniu na otvorenej hromade, prípadne v drevenom sile:

Proces kompostovania prebieha v uzavretých kompostéroch niekoľkonásobne rýchlejšie (od 3 – 12 mesiacov), ako na otvorených hromadách, prípadne v jamách (24 – 36 mesiacov). Je to dané predovšetkým stálejšími vnútornými podmienkami a to hlavne teplotou a vlhkosťou kompostovaného materiálu. Ide o estetickejšiu formu kompostovania v porovnaní s kompostovaním na otvorenej hromade. Životnosť kvalitného plastového kompostéru niekoľko násobne prevyšuje životnosť drevených kompostovacích síl. Plastové uzavreté kompostéry okrem regulácie vnútorných podmienok zabraňujú príletu náletových burín a taktiež obmedzujú vstup nežiaducich živočíchov a ich následné rozmnožovanie.

Druhy plastových kompostérov[upraviť | upraviť zdroj]

Základná trieda (tzv. Hobby)[upraviť | upraviť zdroj]

Do skupiny najzákladnejších (hobby) kompostérov patria produkty vyrobené prevažne z PP. Hrúbky stien týchto kompostérov nepresahuje 3 mm, a to aj pri väčších objemoch. Sú spravidla vybavené uzatvárateľným vekom na pántoch, 3D vetracími otvormi a párom dvierok určených na vyberanie hotového kompostu, umiestnených v spodnej časti. Ich životnosť je pri bežnej prevádzke minimálne 5 rokov. Absentuje UV stabilita. Veľkou výhodou pri tejto kvalitatívnej triede je kónický tvar kompostéru oproti klasického podlhovastému.

Stredná trieda (tzv. Profi)[upraviť | upraviť zdroj]

Stredná trieda plastových (profi) kompostérov je vyrobená už HDPE, resp. PE. Tento materiál s kombináciou hrúbky stien do 5 mm im dáva predpoklady na životnosť minimálne do 10 rokov. Pri niektorých modeloch sa už stretávame aj s UV stabilitou daného materiálu. Tieto kompostéry majú kónický tvar, pár otvorov na vyberanie kompostu, ale aj špeciálne ventily na ich vekách (slúžia na reguláciu vlhkosti vo vnútri).

Najvyššia trieda (tzv. Premium)[upraviť | upraviť zdroj]

Najvyššia trieda plastových (premium) kompostérov je vyrobená zo 100 % recyklovaného PE. Hrúbka stien je v rozmedzí od 7 – 10 mm, čo znamená životnosť kompostéru do 20 a viac rokov. UV stabilita je pri tejto skupine produktov samozrejmosťou. Konštrukcia umožňuje jednoduché vyberanie kompostu z každej strany. Steny kompostérov sú navyše spevnené plastovými rebrami, ktoré zabraňujú upchávaniu vetracích otvorov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kompostér