Konstantin von Neurath

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Konstantin von Neurath
nemecký politik, prvý ríšsky protektor Čiech a Moravy
nemecký politik, prvý ríšsky protektor Čiech a Moravy
Narodenie2. február 1873
Wesel, Niederrhein, Nemecko
Úmrtie14. august 1956 (83 rokov)
Enzweihingen, Nemecko
PodpisKonstantin von Neurath, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Konstantin von Neurath

Konstantin von Neurath [Nojrát] (* 2. február 1873, Kleinglattbach – † 14. august 1956, Enzweihingen) bol nemecký nacistický politik, diplomat a prvý ríšsky protektor Čiech a Moravy.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádzal zo šľachtickej rodiny, mal titul barón/slobodný pán. Po vyštudovaní práva roku 1892 začal pracovať najprv v právnej firme v Kleinglattbachu. Roku 1901 vstúpil do diplomatických služieb. Najprv zastával nižšie diplomatické funkcie vicekonzula a vyslaneckého radcu v Londýne. Počas prvej svetovej vojny najprv pôsobil na nemeckom veľvyslanectve v Istanbule, no neskôr bojoval aj na fronte v rámci württembergského granátnického pluku. Za svoje vojenské úspechy bol vyznamenaný Železným krížom, neskôr bol ranený. Po vojne v rokoch 1919 – 1922 pôsobil ako nemecký vyslanec postupne v Dánsku, v rokoch 1922 – 1930 v Taliansku a nakoniec medzi rokmi 1930 – 1932 vo Veľkej Británii.

V rokoch 1932 – 1938, po smrti Friedricha Eberta, zastával postupne funkciu ministra zahraničných vecí, najprv vo vláde Franza von Papena a neskôr v Schleicherovej vláde. Vo funkcii zostal aj potom, keď sa v roku 1933 stal kancelárom Adolf Hitler. Zo svojho postu ministra sa snažil dodať konzervatívnu vážnosť Hitlerovej rozpínavej zahraničnej politike. Vo februári 1938 ho Hitler zbavil funkcie ministra v prospech Joachima von Ribbentropa.

Pred odchodom z postu ministra zahraničných vecí vstúpil roku 1937 do NSDAP, a v tom istom roku sa stal Obergruppenführerom SS.

V marci 1939 bol menovaný za ríšskeho protektora v Protektoráte Čechy a Morava. Funkciu zastával do septembra 1941, potom ho Hitler poslal na „zdravotnú dovolenku“. Funkciu zastával oficiálne do roku 1943, kedy bol odvolaný, medzitým ho zastupovali Reinhard Heydrich a Kurt Daluege.

Počas jeho pôsobenia vo funkcii protektora boli napríklad zatvorené české vysoké školy, došlo k prijatiu obdoby Norimberských zákonov a český priemysel bol zapojený do nemeckého vojnového hospodárstva. Napriek tomu ho v septembri 1941 Hitler odvolal kvôli údajnej zhovievavosti a miernosti.

V posledných dňoch druhej svetovej vojny von Neuratha chytili francúzske jednotky. Po vojne, v roku 1946 bol postavený pred Norimberský tribunál ako vojnový zločinec, uznaný vinným a odsúdený na 15 rokov odňatia slobody. V roku 1954, po ôsmich rokoch strávených za mrežami, bol z berlínskej väznice Spandau prepustený zo zdravotných dôvodov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]