Korean Air

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Korean Air
IATA
KE
ICAO
KAL
Volací znak
KOREAN AIR
Založená1969 (ako Korean Air Lines)
Hlavné letiská
AlianciaSkyTeam
Veľkosť flotily158
Destinácie129
SloganExcellence in Flight
Materská spoločnosťHanjin Group
SídloSoul, Kórejská republika
Webová stránkawww.koreanair.com

Korean Air (ko: 대한항공 alebo 大韓航空, Daehan Hanggong) je národný dopravca a najväčšia letecká spoločnosť v Kórejskej republiky, so sídlom v kórejskom hlavnom meste Soule. Korean Air lieta do 130 miest v 45 štátoch, pričom 20 destinácií sa nachádza v Južnej Kórey. Patrí medzi najlepšie letecké spoločnosti prepravených cestujúcich na svete a tiež najlepšia medzinárodná letecká spoločnosť. Medzinárodný rozbočovač pre Korean Air je medzinárodné letisko Inčchon.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Korean Air bola založená v roku 1962 juhokórejskou vládou. Spočiatku slúžila letecká spoločnosť pre náklad, ktorú prevzala spoločnosť Hanjin Transport Group. Neskôr sa odpojili a prvý osobný let sa uskutočnil 19. apríla 1972 do Los Angeles. Spoločnosť lietala najskôr menšími lietadlami typu Boeing 707 iba do blízkych destinácií v Číne, Taiwane a do Los Angeles. Po zavedený do služby Boeingu 747 sa začalo lietať už aj do celého Pacifiku a do Paríža. V roku 1975 ako jedna z prvých ázijských leteckých spoločností začala používať Airbus. Niektoré staršie lietadlá Boeing 747 sa začali používať pre nákladnú dopravu. V roku 2009 a 2010 sa stalo mnoho leteckých nehôd. V auguste 2010 sa v Uzbekistane otvoril nový terminál pre nákladnú dopravu Korean Air. V júni 2011 dostala Korean Air ako šiesta letecká spoločnosť Airbus A380.

Boeing 747 starších Korean Air Lines na letisku v Bazileji

Preprava[upraviť | upraviť zdroj]

Korean Air spoločne s British Airways, Delta Air Lines, Emirates a mnoho ďalších leteckých spoločností lieta do všetkých šiestich kontinentov. Taktiež sa v roku 2000 spolu s leteckými spoločnosťami Air France, Aeroméxico a Delta Air Lines stala členom SkyTeam.

Airbus A300

Destinácie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Európa: Londýn, Paríž, Amsterdam, Madrid, Frankfurt, Moskva, Viedeň, Praha, Zürich, Rím
  • Severná Amerika: New York, Chicago, Los Angeles, Toronto, Atlanta, Washington D.C., Seattle, Miami, San Francisco
  • Južná Amerika: São Paulo (Brazília)
  • Afrika: Káhira, Nairobi (Keňa)
  • Ázia: Peking, Šanghaj, Hongkong, Kanton, Rijád, Istanbul, Dubaj, Tel Aviv, Tokio, Osaka, Nagasaki, Tchaj-pej, Bangkok, Hanoj, Phnom Pénh

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Korean Air