Korunovačná katedrála (Alba Iulia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 46°4′6″S 23°4′10″V / 46,06833°S 23,06944°V / 46.06833; 23.06944

Korunovačná katedrála

Korunovačná katedrála (rum. Catedrala Încoronării din Alba Iulia) je chrám Rumunskej pravoslávnej cirkvi v rumunskom historickom meste Alba Iulia v Sedmohradsku. Chrám sa stal symbolom zjednotenia krajiny v roku 1918, keď sa stalo Sedmohradsko súčasťou Rumunského kráľovstva.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Alba Iulia sa stala v minulosti dôležitým duchovným centrom rumunského Sedmohradska. Sídli tu aj rímskokatolícke biskupstvo a je tu aj starobylá rímskokatolícka katedrála. V roku 1918 tu bolo slávnostne proklamované spojenie Sedmohradska s Rumunskom a vytvorenie štátu Veľké Rumunsko (Romania mare). Pravoslávna katedrála bola vybudovaná v rokoch 19211922 ako duchovný symbol tohto zjednotenia. Dňa 15. októbra 1922 sa tu uskutočnila slávnostná korunovácia rumunského kráľa Ferdinanda I. (prvého panovníka zjednoteného Rumunska) a jeho manželky, kráľovnej Márie.

1. decembra 1948 sa v chráme uskutočnil komunistami zinscenovaný akt zjednotenia rumunských gréckokatolíkov s Rumunskou pravoslávnou cirkvou, realizovaný podľa podobného scenára ako o dva roky neskôr v Česko-Slovensku Akcia P. Časť gréckokatolíkov úniu s pravoslávím podpísala, časť zostala v ilegalite. Rumunská gréckokatolícka cirkev bola postavená mimo zákon.

Architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Katedrála je postavená v tradičnom byzantskom architektonickom štýle s výraznými prvkami rumunskej architektúry z Valašska a Moldavska. Aj takto sa demonštrovala duchovná jednota krajiny. Katedrála má tvar gréckeho kríža a jej pôdorys pripomína pôdorys historického chrámu Rumunskej pravoslávnej cirkvi v Targovišti. Chrám zdobia tri veže, z ktorých najvyššia dosahuje výšku 40 metrov.

Portál je vyzdobený tradičnými rumunskými náboženskými motívmi a nad nimi sú ikony svätých archanjelov – Michaela a Gabriela. Na verande chrámu sú umiestnené mramorové tabule, ktoré pripomínajú významné udalosti z dejín rumunskej pravoslávnej cirkvi a rumunského národa.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]