Kos (ostrov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha ostrova

Kos (novogrécky Κως – Kos, starogr. Κῶς – Kós, po turecky İstanköy, taliansky Coo) je grécky ostrov v Egejskom mori; administratívne je to (od roku 2011) jedna obec a zároveň jedna krajská jednotka.

Leží v Dodekanézach pri tureckom pobreží na okraji Kosskej zátoky, oddelený pleistocénnym zlomom od 4 km severovýchodne položeného Bodrumu na pobreží Malej Ázie. Úzkou šijou sa v západnej časti ostrova vyčleňuje polostrov Kéfalos. Juhovýchodnou časťou ostrova takmer po celej jeho dĺžke prechádza pohorie Díkeos. S rozlohou 290 km² je Kos tretím najväčším ostrovom Dodekanéz. Má cca 26 000 stálych obyvateľov. Na dĺžku ostrov meria zhruba 45 km a na šírku asi 10 km. Celková dĺžka pobrežia je 112 km.

Narodil sa tu svetoznámy lekár Hippokrates.

Mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Kláštor pri meste Zia

Hlavným mestom ostrova je rovnomenné mesto Kos. Nachádza sa na severovýchodnom pobreží ostrova vo vzdialenosti približne 4 km od protiľahlého tureckého prístavu Bodrum. Má cca 12 000 stálych obyvateľov a postupne zrastá s okolitými obcami. Je významným strediskom cestovného ruchu. Väčšina antických pamiatok bola odkrytá po silnom zemetrasení v roku 1933. Mesto je rodiskom slávneho antického lekára Hippokrata z Kosu.

Ďalšie menšie mestá sú Kéfalos, Lambi, Tigaki, Mastichari, Marmari a Kardamena. V bezprostrednom okolí pohoria Dikeos sa nachádzajú dve malé dedinky Zia a Pyli.

Pamiatky a zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Poľnohospodárstvo a priemysel[upraviť | upraviť zdroj]

Na ostrove je hlavným zdrojom príjmu cestovný ruch vďaka dlhým plážam. Veľa ľudí pracuje v poľnohospodárstve, kde sa najviac pestuje vinná réva, olivy, mandle, figy a obilniny ako je pšenica a kukurica.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Kos (ostrov)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kós na českej Wikipédii.

Súradnice: 36°50′26″S 27°08′55″V / 36,840545°S 27,14859°V / 36.840545; 27.14859