Kostol Narodenia Pána (Praha)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Loreta na Hradčanech - pohľad cez Loretánske námestie od Černínskeho paláca
Kostol Narodenia Pána

Kostol Narodenia Pána je kostol v Prahe na Hradčanoch, nazývaný tiež Pražská Loreta či len krátko Loreta.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Stavba kostola začala v roku 1626 a vysvätený bol 25. marca 1631. Výstavba bola financovaná grófkou Kateřinou z Lobkovic a navrhnutá talianskym architektom Giovanni Orsim. V loretánskom domčeku je vo vnútri pravdepodobne niekoľko trámov a tehiel pochádzajúcich priamo z talianskej Lorety. Chyža (čo je základný prvok lorety) bola pôvodne maľovaná, až neskôr bola vyzdobená sochami starozákonných prorokov a výjavmi zo života Panny Márie Loretánskej. Začiatkom 18. storočia bola Svätá chyža obohnaná barokovým priečelím pod dohľadom architektov Kryštofa Dientzenhofera a Kiliána Ignáce Dientzenhofera.

V súčasnosti je tu veľmi hodnotná zbierka liturgických predmetov, hlavne monštrancií.

Zvonkohra prvý raz zaznela 15. augusta 1695 a v dne hrá každú hodinu. Ide o najväčšiu zvonkohru, ktorú zostavil v roku 1694 hodinár Petr Neumann z tridsiatich zvonov a zvončekov uliatych v Amsterdame a umiestnil ich do priečelia na hodinovej veži. Na zvonkohru vraj kedysi hrával český pesničkár a hudobný skladateľ Karel Hašler, viažu sa k nej i niektoré historickými prameňmi neoverené staropražské povesti či legendy.

Základným prvkom lorety je svätá chyža, ktorá mala podobu malej stavby a podľa legiend mala pripomínať domček v ktorom žila Panna Mária v Nazarete.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 50° 05′ 21.5″ s.š., 14° 23′ 31″ v.d.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálna stránka

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kostel Narození Páně (Praha) na českej Wikipédii.