Kostol Notre-Dame-de-la-Tronchaye

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kostol Notre-Dame-de-la-Tronchaye

Kostol Notre-Dame-de-la-Tronchaye je rímskokatolícky farský kostol v obci Rochefort-en-Terre postavený v plamienkovej gotike.

Stavba je od roku 1931 chránená ako monument historique.[1]

História kostola[upraviť | upraviť zdroj]

Kaplnka v Rocheforte je prvýkrát spomínaná v 12. storočí. Bola postavená v románskom slohu ako dokladajú stopy na stene severného transeptu a zvonica, ktorá slúžila ako opevnená veža. Súčasný kostol bol z veľkej časti postavený v 15. storočí ako farský kostol. V roku 1498 tu bola ustanovená kolegiátna kapitula. Kostol bol vybavený chórovými lavicami a lektoriom, ktoré bolo neskôr nahradené ochodzou. Kostol bol na severnej strane prestavaný a rozšírený v štýle plamienkovej gotiky (prestavba bola ukončená roku 1533).

V 17. storočí bol chór, kde slúžili omše kanonici, uzatvorený kamenným polychromovaným retabulom (1610). Kolegiatúra bola rozšírená o novú južnú loď pre vstup farníkov. Zariadená kolegiatúra získala dve retabule pochádzajúce z bývalého kláštora v Malansac.

V kostole sa už v 12. storočí nachádzala socha Panny Márie: Notre Dame-de-la-Tronchaye. Rochefort sa preto stal pútnickým miestom. V roku 1925 pápež povolil korunováciu sochy Panny Márie.

Pred kostolom sa nachádza súsošie Kalvárie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kostel Notre-Dame-de-la-Tronchaye na českej Wikipédii.