Kostol Povýšenia svätého Kríža (Lanžhot)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kostol Povýšenia svätého Kríža

Kostol Povýšenia svätého Kríža je kostol v Lanžhote zasvätený Povýšeniu svätého kríža.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Lanžhot bol založený v roku 808 – 909 podľa nemeckého mestského práva. Predpokladá sa, že mal hneď na počiatku svojho vzniku románsky katolícky kostolík na mieste bývalého "Jazérka" v lokalite Kazůbek.
Prvá písomná zmienka o farnom patronáte obce sa objavila v roku 1384 v zemskej knihe.

V roku 1550 bol postavený gotický kostolík i s cintorínom na terajšom mieste. V roku 1605 bola obec vypálená Uhrami a kostol bol zničený. Farnosť bola vďaka naboženskému cíteniu predkov otvorená a v roku 1613 bol dosadený katolícky kňaz Štěpán Bučič, ktorý tu pôsobil až do svojej smrti 5. 3. 1658[1] , podľa latinského nápisu na vonkajšej strane kostola.

Vedenie farnej matriky sa datuje od roku 1662. Vpádom Uhrov v roku 1707 bol kostol opäť značne poškodený a farná budova zhorela. Kňaz bol mučený a 9 obecných členov bolo zavraždených.

V roku 1716 bol kostol zásluhou kňaza Ondřeja Vaničku obnovený. Zriadil chórus aj nový organ, kazateľňa, krstiteľnica a 24 otvorených lavíc pochádza tiež z tej doby.
V roku 1733 celá obec vyhorela i s farnou budovou. Po tomto nešťastí bola fara premiestnená do priestorov terajšej obecnej školy. Nová fara bola postavená v roku 1787.

V roku 1802 fara znovu vyhorela po zásahu bleskom. Do terajšej podoby bol kostol prestavaný v roku 1892.
V roku 1945 bol kostol veľmi poškodený prechádzajúcim frontom.

Následkom nešťastí sa nezachovalo veľa písomnosti a kostol musel byť veľakrát prestavovaný a obnovovaný, v dôsledku čoho nie je zapísaný ako národná kultúrna pamiatka.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Faráři, kaplani a administrátoři [online]. farnostlanzhot.cz, [cit. 2022-07-24]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]