Koyaanisqatsi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Koyaanisqatsi
Originálny názov Koyaanisqatsi
Žáner dokument
Dĺžka 87 minút
Štát USA
Rok 1982
Spoločnosť Institute for Regional Education
Rozpočet $2,5 milióna
Filmový štáb
Réžia Godfrey Reggio
Hudba Philip Glass
Kamera Ron Fricke
Ďalšie odkazy
IMDb

Koyaanisqatsi je dokumentárny film, prvý zo série Qatsi, ktorý sa zaoberá vzťahom človeka a moderných technológií civilizácie. Bol natočený v roku 1982 americkým režisérom Godfreyom Reggiom. Hudbu k filmu skomponoval Philip Glass. Ako kameraman sa na filme podieľal Ron Fricke, ktorý sa neskôr preslávil ako tvorca filmu Baraka.

Film bol v svojej dobe z hľadiska prevedenia revolučný, pretože sa sústreďuje len na obraz a hudbu, neobsahuje žiadne hovorené slovo. Film vyniká nezvyklými uhlami záberu, často tiež využíva spomalených a zrýchlených záberov, čím veľakrát umocňuje pôsobnosť určitej scény. Hudba je úzko prepojená so scenárom a strihom, badateľná je predovšetkým súhra strihu a rytmu. Vzniklo tak nadčasové dielo, ktoré, aj keď je staré takmer 30 rokov, stále presne vypovedá o stave našej civilizácie.

Film je prvotinou a zároveň prvý diel z plánovanej trilógie, na ktorú nadväzujú filmy Powaqqatsi (1988) a Naqoyqatsi (2002). Vzniklo tiež niekoľko filmov, ktoré sú založené na podobných princípoch, či priamo inšpirované, napríklad Microcosmos alebo Winged Migration.

Režisér na ňom začal pracovať už v roku 1974, kedy padli prvé klapky, ale tvorba zabrala dlhých 9 rokov. Film trvá 87 minút a nepadne v ňom jediné slovo.

Zaujímavé[upraviť | upraviť zdroj]

Koyaanisqatsi znamená v jazyku Indiánov kmeňa Hopiživot vyvedený z rovnováhy“, či „život volajúci po zmene“. Prvý spomínaný význam je aj podtitulom tohto filmu.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Koyaanisqatsi na českej Wikipédii.