Kráľovské pole s pomníkom Přemysla Oráča

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Kráľovské pole s pomníkom Přemysla Oráča

Kráľovské pole s pomníkom Přemysla Oráča je česká národná kultúrna pamiatka. Skladá sa z Kráľovského poľa a na ňom vybudovaného pomníka Přemysla Oráča. Leží blízko obce Stadice, šesť kilometrov juhozápadne od mesta Ústí nad Labem. Za národnú kultúrnu pamiatku bolo Kráľovské pole s pomníkom Přemysla Oráča vyhlásené v roku 1962.

Kráľovské pole[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľovské pole (nem. Königsfeld) je historické miesto, z ktorého bol podľa legendy povolaný Přemysl Oráč, zakladateľ českého kniežacieho a neskôr kráľovského rodu Přemyslovcov, na český kniežací stolec. Rozmery Kráľovského poľa slúžili v stredoveku ako základ českej poľnej miery.

Pomník Přemysla Oráča[upraviť | upraviť zdroj]

Železný reliéf na pomníku zobrazujúci stretnutie Přemysla Oráča s posolstvom kňažnej Libuše

V roku 1841 dal na Kráľovskom poli vybudovať gróf E. Nostic podľa návrhu architekta F. Staumanna pomník Přemysla Oráča. Pomník tvorí kamenný podstavec, na ktorom stojí pluh zo železnej liatiny. Na prednej a zadnej strane podstavca sa nachádzajú železné reliéfy od Josefa Maxa zobrazujúce stretnutie Přemysla Oráča s posolstvom od kňažnej Libuše a jeho príchod na Vyšehrad. Na ľavej strane podstavca sa nachádza nápis „ZDE OD PLUHU PŘEMYSL k WÉWODSTWJ POWOLÁN. WZDĚLANY MDCCCXLI.“. Na pravú stranu podstavca bol doplnený v roku 1945 nápis „VLÁDA VRÁTILA SE DO RUKOU TVÝCH, Ó LIDE ČESKÝ. 1945“.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Královské pole s pomníkem Přemysla Oráče na českej Wikipédii. Súradnice: 50° 36′ 51.55″ s.š., 13° 57′ 47.96″ v.d.